analiza izbornog neuspjeha

Puhovski o Plenkovićevoj sudbini: Kockao se i izgubio, pati od Kaligulina sindroma, a zbog jedne bi se stvari morao ozbiljno zamisliti

Bionic
Reading

Politički analitičar Žarko Puhovski za tportal je proanalizirao jedan segment jučerašnjih izbora punih iznenađenja – loš rezultat HDZ-a. Smatra da se predsjednik stranke Andrej Plenković kockao i izgubio te da pati od Kaligulina sindroma. Uočio je još jednu zanimljivu stvar zbog koje bi se HDZ-ovci trebali ozbiljno zamisliti

'Plenković se neodgovorno kockao i, kako se u kockanju događa – izgubio je. Kockao se na dvije razine: postavio je model u kojem stranka radi za listu, a ne lista za stranku, kao što je bilo kod SDP-a i donijelo im dobre rezultate. A pod strankom se zapravo misli na njega. Mislio je da će njegova lista proći bez obzira na to tko je na njoj. To je ono što zovemo sindromom Kaligule, koji je svog konja proglasio senatorom i konzulom. Tako nekako htio je i Plenković i nije uspio u tome', smatra Puhovski.

Izbori za Europski parlament pokazali su da nije dovoljno zvati se HDZ pa automatski očekivati glasove tradicionalno odanog biračkog tijela.

Nije (više) dovoljno zvati se HDZ

Tome je Plenković isto, smatra Puhovski, pristupio hazarderski. Mislio je da mu ne treba desno krilo, da je HDZ moneta sam za sebe. Naime, ako jučerašnje rezultate usporedimo s onima iz 2014., očito je da je HDZ sam osvojio zapravo podjednak broj glasova. Godine 2014. na njihovoj su listi bile i Marijana Petir i Ruža Tomašić.

europski parlament

Ovo je 12 zastupnika koji su izabrani da u Bruxellesu predstavljaju Hrvatsku

Pogledaj galeriju

Ovaj put je HDZ išao sam. 'Kada se zbroje rezultati desnih stranaka i HDZ-a, to je otprilike onoliko koliko je koalicijska lista predvođena HDZ-om osvojila na prošlim izborima. Prema tome, HDZ zapravo nije izgubio HDZ-ove glasače, već one koji su bili uz HDZ zbog koalicije', analizira Puhovski.

  • +7
Andrej Plenković - obraćanje nakon objave službenih rezultata EU izbora Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Naglašava da je Plenković bio prisiljen uvesti neke svjetonazorske elemente u političku igru, što on po svojem habitusu ne voli i to ga je dovelo do ovoga.

Plenković nakon jučerašnjih izbora sigurno nije u zavidnoj poziciji. Pred nama su predsjednički, potom i parlamentarni, a čekaju ga i unutarstranački izbori.

Brkić nakon ovoga može mirno spavati?

'Plenković je izgubio dvije glavne poluge, glavne batine kojima je do sada raspolagao: to je bila mogućnost da raspiše parlamentarne izbore kada mu to padne na pamet i da to isto učini sa stranačkom konvencijom. Sada je očito da ni jedno ni drugo ne može raditi po svojoj želji jer je preslab', ističe Puhovski i naglašava da nekog drugog to stavlja u povoljan položaj. Taj netko je Milijan Brkić.

Puhovski smatra da će Plenković morati odustati od obračuna s Brkićem jer se pokazalo da bez njega dio organizacije na terenu ne funkcionira kao prije.

  • +9
Završen sastanak Predsjedništva HDZ-a o Milijanu Brkiću Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Plenkovićev savjetnik Robert Kopal najavio je sveobuhvatnu analizu kako bi dokučili što je pošlo po zlu. Naš sugovornik smatra da u tom procesu ipak neće na stranački panj doći Plenkovićeva glava jer nitko ne smjenjuje predsjednika stranke koji je na vlasti, no njegova će pozicija biti znatno oslabljena u budućim pregovorima s Kolindom Grabar Kitarović oko njezina drugog mandata.

'Mislim da je stoga očito što je to pošlo po krivu, što ne znači da je to gospodin Kopal u stanju shvatiti. Ono što je sreća za Plenkovića to je da je jako dobro, ali nezasluženo dobro, prošao SDP, koji je time što je dobro prošao produžio vijek trajanja Bernardića, ali i dalje ostao potpuno impotentna oporbena pozicija', smatra.

HDZ je izgubio dijasporu

Ova ga situacija podsjeća na onu u kojoj su bili nekadašnji SDP-ov premijer Zoran Milanović i tadašnji predsjednik RH Ivo Josipović.

'Plenković nije shvatio da se našao u poziciji koju su prije nekoliko godina imali Milanović i Josipović. Plenković je u poziciji istaknute figure ljevice u očima desnice. Kada je to shvatio, ponašao se jednako pogrešno kao Milanović i Josipović, koji su se u zadnji čas, prije izbora, počeli dodvoravati desnici', analizira Puhovski.

  • +8
Zoran Milanović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Što se tiče parlamentarnih izbora koji će se održati iduće godine, HDZ bi mogao biti u problemu jer su euroizbori pokazali da dijaspora, onaj HDZ-u odan igrač s klupe, više nije element na koji mogu računati.

'HDZ je definitivno izgubio dijasporu kao svoju rezervu. Više ne mogu računati na tu 11. izbornu jedinicu i čini mi se da sve ide prema velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a, što je i trend u Europskoj uniji. Sada Bernardić opet može pregovarati o tome, no to je pitanje za naredne mjesece', zaključuje Puhovski.