PODIZAČI RASPOLOŽENJA

Grah i kobasice - najsretnija hrana

19.10.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Neuropsiholozi sa sveučilišta u Essexu otkrili su da su grah i tijesto sa sirom hrana koju ljudi najčešće konzumiraju za utjehu. Uglavnom, jednostavna hrana ima veći utjecaj na raspoloženje

Postavljanjem elektroda na glavu i bilježenjem moždanih reakcija na miris, okus i boju hrane, znanstvenici su pronašli formulu za, kako su ga nazvali, indeks ugode, pokazatelj koliko određeno jelo proizvodi zadovoljstva te koliko vraća u sjećanje pozitivne slike iz djetinjstva.

Na vrhu liste našli su se tako grah na tostu, kobasica s pireom, juha od rajčice, piletina, pita od gljiva te makaroni sa sirom.

'Što je jednostavnija aroma, to ju je jednostavnije interpretirati i memorizirati, a uslijed toga emocionalna reakcija je snažnija i neposrednija. Najčešće su to obični recepti iz svakodnevnog života', kaže dr. David Lewis, jedan od istraživača.
Koincidencija ili ne, istraživanje je naručio proizvođač hrane Heinz, poznat ponajprije po svojem grahu.