UMJETNOST OD HRANE

Zagrebački kuhar radi čuda s lubenicama

09.07.2010 u 12:18

Bionic
Reading

Zagrebački kuhar Vid Nikolić toliko je umješan u rezuckanju voća i dekoraciji jela da je postao internetski hit. Njegov video koji prikazuje dekoriranje lubenice pogledalo je preko četiri milijuna ljudi

Vid Nikolić (38) može u 15 minuta napraviti cvijeće od mrkve, korabe ili cikle, a svoju je vještinu i umjetničku crtu odlučio pokazati svijetu prije 11 mjeseci. Otada je njegovu snimku na internetskom servisu Vimeo pogledalo više od četiri milijuna ljudi.

Ono što fascinira gledatelje uglavnom je njegova sposobnost da u pola sata nožićem izrezbari lubenicu i pretvori je u prekrasan cvijet.

Nikolić je završio kulinarsku školu u Zagrebu, a rezbarenjem hrane i dekoracijom bavi se 12 godina, o čemu drži i seminare. Svima koji se žele okušati trebaju, osim tajlandskog nožića, šteheri, koje prodaju razne tvrtke što se bave ugostiteljskom opremom. Uz malo volje i truda, kaže Vid, upoznat ćete tu nevjerojatnu tajlandsku umjetnost staru više od osam stoljeća.

Vid radi kao chef cateringa u restoranu Kluba književnika na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.