SKROMNOST JE VRLINA

Društvene mreže gore: Otkrivamo zašto će jesen biti 'very demure, very mindful'

23.08.2024 u 14:45

Bionic
Reading

Brat ljeto bilo je u znaku dernjave i ekstravagancije, ali jesen donosi nešto potpuno novo – skromnost. Zaboravite na sve što ste mislili da znate o cool stilu života; sada je u trendu biti 'vrlo skroman, vrlo pažljiv'

Sve je počelo s Jools Lebron, kreatoricom s TikToka koja je, gotovo slučajno, postala nova Emily Post digitalnog doba. Lebron savjetuje svojih 1,7 milijuna (i rastućih) pratitelja kako da budu skromni u svakoj životnoj situaciji – od razgovora za posao do drag showova. Njezin slogan 'vrlo skromno, vrlo pažljivo' brzo je postao viralni hit.

Pa kako biti skroman u modernom svijetu? Lebron ima nekoliko savjeta: Na posao dolazite onako kako ste došli na intervju – uredno, pristojno i bez pretjerivanja. Ne želite izgledati kao Marge Simpson u uredu te kao Patty i Selma kad uđete u lift, zar ne?

Jedna od najvažnijih lekcija koju nam Lebron daje je kako ostati smiren i skroman u stresnim situacijama. Naprimjer, prilikom putovanja preporučuje dolazak na aerodrom 'vrlo rano, na vrijeme, vrlo obzirno, vrlo skromno'. Čak i kada idete po izgubljenu osobnu iskaznicu u bar, nema zadržavanja na piću – samo je uzmite i nestanite, 'vrlo slatko, vrlo skromno'.

Skromnost nije samo način ponašanja; to je način života. Lebron se poigrava idejom tihog luksuza – koncepta prema kojem bogatstvo ne treba biti raskoš, već se diskretno pokazuje. Kao da Hailey Bieber nosi jednostavnu, ali nevjerojatno skupu trenirku dok ispija smoothie od 20 dolara.

TikTok je preplavljen videozapisima u kojima ljudi prikazuju kako skromno jedu pizzu, skromno se zaručuju ili se skromno u mamurnom stanju šetaju kroz CVS. Brendovi poput CVS-a, Elf Cosmeticsa i Delta Airlinesa već su uhvatili tu vibru i koriste je za svoje marketinške kampanje.

Skromnost je, kako bi rekla Lebron, stanje uma. Ona je odgovor na prekomjeran sjaj i glamur ljeta. A oni koji još uvijek žude za dramatičnim nastupima možda bi trebali uzeti u obzir to da drama nije baš... skromna.

Demure (biti skroman)

Odnosi se na tihu, skromnu, neupadljivu, suzdržanu narav. Nekoga tko je ozbiljan, umjeren, samokontroliran, pa čak i sramežljiv. Veći dio 1800-ih to je bio ideal za ženu, kao što je ilustrirano u djelima Jane Austen i mnogih pjesnika, pisaca, općenito umjetnika i vođa. 

I dok neki tvrde da su oni ti koji su pokrenuli trend, istina je da je Lebron uzela jednostavnu riječ i pretvorila je u kulturni fenomen. Njezin utjecaj raste, a skromnost postaje nova mantra za generaciju koja redefinira što to znači biti cool.

@remezcla Puerto Rican creator @Jools Lebron has everyone saying #demure 🎀 Let us explain in ⏱️ 60 seconds or less ⏱️what this popular trend is about! 🎥: @Zameena ♬ original sound - Remezcla

Jesen je pred vratima, a s njom dolazi i novi etos. Skromnost je tu da ostane, a Lebron nas podsjeća da, u svijetu koji voli buku, biti tih može biti najglasnija izjava od svih.