Veterinari i inače često namršte čelo kad čuju da netko psima daje 'ljudsku hranu', ali ako ima nešto na što su uistinu naoštreni, onda je to čokolada. Da, neki vlasnici pasa doista misle da će posebno počastiti svoje ljubimce ako im ponude tu slasticu, no veterinari su izričiti: dalje s njom od naših četveronožnih prijatelja.
Zašto je čokolada, bila mliječna ili tamna, tako štetna za pse? Razlog su teobromin i kofein, dva stimulansa koja nalazimo u čokoladi, a koje psi ne mogu probaviti onako kako to ljudi čine. Zbog toga se skupljaju u tijelu životinje gdje mogu ugroziti pseće tjelesne funkcije i izazvati opasne nus-pojave.
Ozbiljnost posljedica određena je razinom dviju spomenutih kemikalija u čokoladnom proizvodu kojeg pas pojede, količinom pojedene čokolade, te težinom i osjetljivošću pasa. Tamna, gorča čokolada je štetnija za pse, zbog višestruko više razine teobromina nego u mliječnoj čokoladi. Teobromina najmanje ima u bijeloj čokoladi, koja je time najmanje otrovna.
Simptomi trovanja čokoladom kod pasa se obično pojave unutar šest do 12 sati, i mogu uključivati slinjenje, dahtanje, pojačanu žeđ i mokrenje. Među simptomima je i pokvareni želudac, što je praćeno povraćanjem i proljevom. Može doći i do pojačanja rada srca, zbog čega psi postanu nemirni, nervozni i previše uzbuđeni, otprilike kao kod ljudi osjetljivih na kofein kad popiju previše šalica kave.
U ozbiljnijim slučajevima, poremećaj pulsa zbog konzumacije čokolade može smanjiti cirkulaciju i time dovesti do pada tjelesne temperature. Najekstremniji simptomi uključuju letargiju, grčenje mišića, napadaje, sve do kome, ponekad i ugibanja. Još je gore to što se teobromin iznimno sporo razgrađuje u tijelu, pa simptomi trovanja čokoladom mogu trajati danima. Ponekad se, pak, zna dogoditi da pas ne pokazuje nikakve simptome od konzumacije čokolade. Uzrok je u prirodnom odgovoru životinjskog organizma, jer se slučajno poklopi količina toksina s onom koja je potrebna za aktiviranje zaštitnog mehanizma.
Veterinari trovanje čokoladom obično tretiraju induciranjem povraćanja ili davanjem aktivnog ugljena psu, čime se toksini čiste iz probavnog trakta prije nego uđu u krvotok. Ovisno o težini trovanja, ponekad se koriste i drugi lijekovi i tekućina.
U načelu, jačina reakcije pasa na čokoladu ovisi o veličini životinje. Logično zvuči da će čokolada imati snažniji učinak na čivave nego na velike pse poput bernardinaca. Obično je 100 miligrama teobromina i kofeina po kilogramu pseće težine dovoljno da ugrozi život psa. Najveća opasnost stoga prijeti od čokolada koje obično zovemo 'čokolada za kuhanje', no ne zavaravajte se: bilo koja vrsta može biti opasna i zato je bolje spriječiti nego liječiti. Jedan od načina jest i da ne ostavljate čokolade na mjestima gdje ih psi, posebno štenci, mogu naći i neoprezno pojesti. To posebno vrijedi za blagdane, kad su kuće i inače pune slastica.
A ako se već dogodi, odmah posjetite veterinara.