Nije neka velika novost da se filmske zvijezde okušaju kao gastronomski gurui, pa i kao vlasnici restorana, ponekad i cijelih lanaca. Nedavno nas je, recimo, oduševljavala serija Stanleya Tuccija o njegovoj ljubavi prema talijanskoj kuhinji. No, ako je ikoga teško zamisliti u kuhinji s pregačom onda je to Danny Trejo.
Ovog živopisnog, i sjajnog glumca, pamtimo po ulogama meksičkih grubijana, jer svojim licem kao da je zacrtao za sva vremena kakvi će mu se poslovi nuditi. Dovoljno je sjetiti ga se u filmovima Roberta Rodrigueza ili Quentina Tarantina. No, Danny Trejo ima i paralelnu karijeru po kojoj nije toliko poznat, ali je bar jednako uspješan - vlasnik je nekoliko restorana, a polako ali sigurno gradi i carstvo izdavanja knjiga s receptima.
Prvi restoran Trejo je u Los Angelesu otvorio 2016., zvao se Trejo's Tacos. Ovaj meksički restoran u međuvremenu je izrastao u istinsku instituciju u najvećem kalifornijskom gradu i proširio se na nekoliko lokacija. Lanac je uspješno preživio i pandemiju, najviše ogromnom podrškom redovitih gostiju i obožavatelja, ali i velikim angažmanom samog vlasnika.
Osim tacosima i drugim meksičkim specijalitetima, Trejo se uhvatio još jedne omiljene hrane - krafni. U Hollywoodu je otvorio lokal u kojem prodaje donuts, a osim po uobičajenim i klasičnim okusima postao je iznimno popularan raznim inovacijama, recimo onima s okusom koktela margarite. I s tim je pothvatom uspio, postavši iznimno popularan u filmskoj prijestolnici.
Nakon takvih uspjeha, logičan je korak u svijetu gastronomije izdavanje kuharice, pa je tako bilo i s Trejom, bez obzira na filmsku karijeru kojom se morao baviti. U pandemijskoj 2020. izdao je 'Trejo's Tacos', čime je u punom smislu riječi slijedio uspjeh svog kalifornijskog lanca. Nije nebitna godina u kojoj se knjiga pojavila, jer su - možemo se lako i nerado sjetiti - ljudi 2020. ostali kod kuće, pa su onda mnogi u lockdownu učili i kuhati. Trejovi recepti su jednostavni i laki za izvedbu, i njegova kuharica je ponovila uspjeh istoimenih restorana.
Inače, nije Trejo samo na ovaj način uljepšao život ljudi u lockdownu. Njegovi restorani zavrijedili su u Los Angelesu ogromno poštovanje, jer su spremali obroke za veliki broj građana toga grada koje je COVID odveo u siromaštvo i druge nevolje.
Trejo se nije na tome zaustavio, nedavno se u knjižarama pojavila knjiga 'Trejo's Cantina', istinska oda meksičkoj kuhinji, posebno onoj elementarnijoj, ukusnoj i jednostavnoj. Istodobno, Trejo slavi zajedništvo koje je skoro neodvojivi dio meksičkog uživanja u hrani.
Ni ovdje glumac nije mogao izbjeći vezu sa svojim restoranskim biznisom, jer je knjiga nazvana po holivudskoj filijali njegovog taco-carstva. Skupio je recepte koji bi trebali zadovoljiti svih kojima je meksička hrana u srcu i želucima, dakle i mesoždere, i vegetarijance i vegane. I to je, kaže, način da okupi sve koje može za stolom. U istom smjeru su i recepti za pića, od klasičnih do bezalkoholnih koktela.
No, knjiga se ne zadržava samo na receptima, nego donosi i priče o Trejovom odrastanju i životu u Los Angelesu. Nije to nelogično, jer time poručuje svojim gastro-pratiteljima da je uživanje u hrani neodvojivo od obiteljskog života i šire zajednice u Los Angelesu.