BLOG VITA JELA

Linićevo lažno uznemiravanje javnosti

07.07.2013 u 12:55

Bionic
Reading

Ako ne želimo proglasiti bankrot države, a to nam ne pada na pamet, onda moramo provesti monetizaciju autocesta – rekao je ministar financija Slavko Linić, objašnjavajući zašto je Vlada otvorila postupak koji bi trebao rezultirati davanjem hrvatskih prometnica u višedecenijsku koncesiju

Istina, ekonomski su podaci turobni. Krediti za postojeću mrežu autocesta - hrvatskim ekonomskim mogućnostima vjerojatno neprimjerenu, preraskošnu i izgrađenu na način pijanih milijunaša - ogroman su teret i gotovo ih je nemoguće servisirati.

Ali ozbiljni ekonomisti tvrde da Hrvatska ipak nije u situaciji bankrota. No sve kad bi tako i bilo, kad bi državi zaista prijetio financijski slom, Slavko Linić posljednji je koji bi o tome smio govoriti. Dobro je da političari s istinom izlaze pred građane. Hrvatska je predugo farbana i puna je nerealnih očekivanja. Nužno se trijezniti. Ali izjave o bankrotu države ipak su nepotrebno uznemiravanje javnosti.

Svojim olakim tvrdnjama ministar plaši domaću javnost i odbija potencijalne investitore. Tko će doći u zemlju za koju čak i čuvar državne blagajne javno tvrdi da je financijski propala? Ako Slavko Linić smatra da će Hrvatska bez davanja svojih prometnica u koncesiju zaista bankrotirati, onda tu izjavu treba shvatiti prije svega kao priznanje njegova vlastitog neuspjeha.