komentar RENATA BARETIĆA

Žičara? Može! Fritule s lozovačom? Može! Zašto Hrvati više od drugih vole sve što je besplatno

Renato Baretić
Renato Baretić
Više o autoru

Bionic
Reading

Nedavna epizoda u kojoj su Zagrepčani uštedjeli na mostu (žičari na Sljeme) sve kako bi izgubili na ćupriji (kaznama za nepropisno parkiranje), podsjetila je tportalovog komentatora na epizodu iz prošlosti te ga primorala da otkrije tajni sastojak svojih šampionskih fritula

Skromni, povučeni i samozatajni kakvim ih je već bog dao, Splićani su neko vrijeme – pored već razglašenog, tradicionalnog Prvenstva svita u piciginu – nekoliko godina u predbožićno doba organizirali i Prvenstvo svita u friganju fritula. Duž istočne strane Prokurativa bilo bi poredano desetak stolova, za svakim od njih po tročlana ekipa, podijeljena u dvije kategorije natjecatelja: prvih pet timova činili su kuhari i kuharice iz ponajboljih splitskih restorana, a preostali su bili sastavljeni od amatera - glumaca, novinara, pjevača, sportaša… I tako je, eto, došlo vrijeme da i ja budem dio novinarskog tima. Pregačama i kuharskim kapama opremila nas je redakcija magazina „Otvoreno more“ i to je bilo jedino po čemu smo se razlikovali od ostalih: svaka je ekipa, u obje kategorije, imala na raspolaganju identičnu količinu smjese, istovjetnu zdjelu s jednakom količinom vrelog ulja i jednak ručni pribor.

Znate već kako to ide s fritulama (a i ostalim dalmatinskim ricetama): svatko ima neki svoj 'tajni' dodatak koji njegove/njezine fritule čini posebnima i drugačijim od tuđih. Netko će u smjesu ukapati malo prošeka, netko travarice, netko će naribati malo jabuke, netko ubaciti poneku grožđicu… U današnje vrijeme, ne bi me nimalo iznenadilo da tkogod doda i prstohvat kurkume ili chia-sjemenčica… Ja sam ponio pljosku sa svojim home-made nektarom: vrhunskom hvarskom lozovačom u kojoj su se dva mjeseca, je li, marinirale suhe smokve s bademima. Iskreno govoreći – više sam je ponio za pijuckanje u hladno subotnje prijepodne nego za dodavanje smjesi za fritule. Međutim, čuvši da nijedno od ovo dvoje suigrača nije ponio ama baš ništa, izvadio sam pljosku i ponudio je kolegi V. da ocijeni bi li nam taj specifičan okus mogao biti od nekakve pomoći. „Ma di neće bit!?“, rekao je otpivši gutljaj i smjesta izlio skoro trećinu sadržaja u posudu sa smjesom. Kolegica S. i ja smjesta smo se uhvatili za glave, jer smjesa je, učas se vidjelo, nepopravljivo razrijeđena.

- Pa kako ćemo sad od ovog pravit balunčiće?! – pitao sam užasnuto.

I, doista, kad je dat znak za početak, ove naše tobožnje fritule u ulju su se pretvarale u nekakve gvaljice s pet, šest krakova na razne strane. Više su, jedna za drugom, sličile nekakvim morskim bićima iz velikih dubina nego fritulama. „Ništa, sad ćemo ih prozvat 'lignjule', pa šta bude“, predložio sam i prihvaćeno je. Na kraju je stručni žiri krenuo u ocjenjivanje, prvo profesionalaca, a onda i nas amatera. „Miloga ti… Šta je ovo?!“, pitao je jedan od sudaca, a mi uglas odgovorili „Lignjule“. Poslije vijećanja, u amaterskoj sekciji upravo su, nekim čudom, upravo one pobijedile, a mi stekli titulu amaterskih prvaka svita u friganju fritula.

I tad je krenuo stampedo: više od stotinu ljudi sve je vrijeme cupkalo na hladnim pločama Prokurativa, ali ne da bi bodrilo neke svoje favorite, nego da bi se najelo – besplatnih fritula. Za manje od pet minuta svih je deset posuda ispražnjeno do dna, ali deseci tragača još su obilazili stolove u nadi da je koja ipak preostala. Jedan se natprosječno dugo zadržao ispred našeg stola, zavirivao čak i ispod njega, pokušao sam mu objasniti da nema fritula, samo zdjela puna još vrućeg ulja, a on se tad uspravio i nekoliko me sekundi ljutito bušio pogledom.

- Daj onda kapu! – zapovijedi mi napokon.

- A?!?

- Daj tu kapu!

- Može, al vi meni prvo dajte jednu svoju postolu.

Svašta mi je tad vjerojatno reći o mojoj škrtosti i bezdušnoj drskosti i novinarskoj prodanoj duši, ali ipak se samo bijesno okrenuo i nestao mi iz vidokruga.

Gužve za žičaru Sljeme
  • Gužve za žičaru Sljeme
  • Gužve za žičaru Sljeme
  • Gužve za žičaru Sljeme
  • Gužve za žičaru Sljeme
  • Gužve za žičaru Sljeme
    +17
Žičara Sljeme Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Sjetio sam se te davne bizarne epizode pročitavši kako su stotine i stotine Zagrepčana prošlog vikenda pohrlile na Sljeme (jer je žičara bila, što – besplatna!) a da su dolje, u podnožju, desecima i desecima automobila komunarni redari ispisivali kazne za nepropisno parkiranje. Fascinantna je ta logika: ako je žičara besplatna, onda valjda smijem i parkirati gdje me i kako volja! Sjetio sam se i drugih nekih „besplatnosti“, od Bandićevoga graha u Maksimiru do Kerumovih ćevapa i srdela, pa sve do one priče – ne znam, možda ste i vi čuli za nju – kako su bankovni službenici uporno nagovarali klijente da uzimaju kredite u švicarskim francima jer su, u usporedbi s onima u drugim valutama, praktično besplatni…

Cijela nam se nacija opasno približila mentalitetu onih likova koji obilaze otvorenja izložbi samo zato da na kraju čoknu besplatni kanapeić ili dva i popiju čašu vina, ili onih, malo sirovijih ali zato drskijih, koji nepozvani kriomice upadaju na fešte poslije vjenčanja potpuno nepoznatih ljudi i krkaju dok ih god netko ne skuži i najuri.

Ona stara izreka „ne postoji besplatan ručak“ nikako da se ucijepi u tintare većine nas Hrvata. I to ćemo, bojim se, jednoga dana skupo platiti.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.