NOVI PROSTORI GOVORA

Community radio za Hrvatsku

09.10.2013 u 16:00

Bionic
Reading

U Književnom klubu Booksa održana je tribina 'Moj, tvoj, naš radio' u organizaciji platforme Novi prostori govora, na kojoj se govorilo o community radijima i razlozima njihova (ne)funkcioniranja u Hrvatskoj

Na tribini 'Moj, tvoj, naš radio' danas se u podne u Booksi okupio respektabilan broj ljudi, pokazavši da tema neprofitnih medija i dalje snažno uspaljuje maštu zagrebačke alternativne scene, koja je popunila spomenuti književni klub. O community radiju su, uz moderiranja Marka Kostanića, govorili gost iz Austrije Otto Tremetzberger, osnivač Free Radio Freistadta, slovenska stručnjakinja za medije i aktivistkinja Sandra Bašić Hrvatin, te Ante Franbkić iz Splita, jedan od pokretača tamošnjeg community radija KLFM.

Kako je rečeno u pozivu za tribinu, 'temi se želi pristupiti iz teorijske, praktičke i zakonske perspektive, komparativno sagledavajući primjere iz različitih europskih konteksta'. Nadalje, 'teorijskim rakursom osvijetlit će se povijesna dimenzija community radija, njegova distinktivna obilježja u odnosu na ostale modele radio-programa te politička i društvena funkcija unutar zajednice'.

Sandra Bašić Hrvatin je istaknula da je community radio po svojoj definiciji neprofitan te usmjeren na otvaranje informativnog i političkog prostora određene zajednice, koja ne mora nužno biti lokalna. Sloveniju iz koje dolazi navela je kao negativan primjer, s obzirom na to da tamo ima 29 lokalnih radiostanica, koje su nominalno u privatnom vlasništvu, no zapravo opstaju zahvaljujući državnim subvencijama. 'Slovenski novinari su pak većinom na strani političara', rekla je Bašić Hrvatin te naglasila da se za drugačije medije treba lobirati na nivou Europske unije i u Bruxellesu napose.

Otto Tremetzberger, osnivač austrijskog community radija Free Radio Freistadt, koji postoji od 2005. i surađuje s brojnim organizacijama i skupinama civilnog društva, složio se s Bašić da je potrebno lobirati na nivou EU-a, s obzirom na to da svaka članica ima svoje specifično zakonodavstvo u vezi s ovom tematikom. Naglasio je da u Austriji situacija nije uvijek bila lagana, ali da se može smatrati uspjehom što danas u toj državi postoji 14 community radija i tri takve TV stanice.

Kako je pak voditi community radio u Hrvatskoj, moglo se saznati iz izlaganja Ante Frankića iz Splita, koji je sa skupinom entuzijasta pokrenuo radio KLFM, zasad dostupan preko streaminga. 'Neovisni smo jer nam nitko ništa ne plaća, a ni mi nikome ništa ne plaćamo', zaključio je Frankić.