najbolji roman

Hrvatski književnik Kristian Novak dobitnik nagrade Meša Selimović

13.10.2024 u 12:07

Bionic
Reading

Hrvatski književnik Kristian Novak dobitnik je nagrade Meše Selimovića za najbolji roman koji je u regiji objavljen u 2023. godini, a nagrada mu je uručena u subotu na završnoj svečanosti knjiženih susreta Cum Grano Salis u Tuzli, priopćili su organizatori

Žiri u sastavu Semezdin Mehmedinović, Julijana Matanović, Emir Imamović, Igor Štiks i Pavle Goranović odlučili su da je Novakov roman "Slučaj vlastite pogibelji" u izdanju nakladničke kuće Oceanmore najbolji koji je tijekom prošle godine objavljen na govornom području Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Velika nagrada

''Ovo je zaista velika nagrada prije svega zato što nosi ime Meše Selimovića i drugo zato što ga dodjeljuje žiri u sastavu vrsnih knjiških ljudi, intelektualaca i umjetnika", izjavio je Novak nakon proglašenja.

Novak je nagradu dobio u konkurenciji s 24 druga autora.

Mostovi suradnje

Književni susreti Cum Grano Salis pokrenuti su 2001. godine a te je godine utemeljena i nagrada "Meša Selimović" za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na govornom prostoru četiri države regije.

Prvotna namjera ovih književnih susreta bila je obnova mostova suradnje i prelaženje nametnutih granica među književnicima i ljubiteljima književnosti. Zamisao organizatora susreta bila je da na prostoru zapadnog Balkana potenciraju poveznice među ljudima i kulturama.

Nagrada nosi ime jednog od najvećih romansijera ovih prostora Meše Selimovića, prije svega zbog opredjeljenja vlasti u Tuzli da među svoje prioritete uvrsti valorizaciju kulturnog i povijesnog naslijeđa grada čiji je dio Selimović zajedno sa svojim književnim opusom.