kulturni vodič

Kultura u Zagrebu radi punom parom: Događaju se čak tri festivala

07.10.2024 u 13:56

Bionic
Reading

Iz ovotjedne ponude, od ponedjeljka do petka, izdvajamo tri festivala, koncert i prodajnu izložbu

Ponedjeljak, Galerija Događanja

Festival prvih, multidisciplinarni umjetnički festival koji se ove godine prezentira u svom 22. izdanju, održava se u Zagrebu od 7. do 17. listopada u prostorima KNAP-a, Galerije Događanja, Knjižnice S. S. Kranjčevića i KIC-a. Središnja tema ovogodišnjeg izdanja je gubitak / žalovanje, a izravno je povezana s desetljećem proteklim od smrti njegova osnivača, intermedijalnog umjetnika Željka Zorice Šiša te promišljanjem i obilježavanjem sjećanja na njegov rad i specifičan pristup umjetnosti. Nesputan granicama umjetničkih područja i medija, on je ostavio neizbrisiv trag na zagrebačkoj i hrvatskoj nezavisnoj kulturnoj sceni. Ovim izdanjem Festival prvih postavlja pitanja vezana uz osjećaje gubitka za važnim i značajnim ljudima, pojavama i stvarima. Izložbeni program otvorit će 7. listopada u 19 sati u Galeriji Događanja 12 umjetnika i umjetnica radovima u mediju u kojemu se prvi put predstavljaju. Program cjelokupnog festivala provjerite ovdje.

Utorak, Booksa

'Booksin festival Revija malih književnosti ove godine doživjet će jubilarno 20. izdanje, i to s temom QUEER BALKAN. Dvadeseta Revija u 2024. godini, kada i klub Booksa slavi 20. rođendan, bila je povod da se osvrnemo, prisjetimo početaka, vratimo se književnosti na Balkanu, ovoga puta dajući joj tematsku odrednicu: QUEER BALKAN. Na Reviji malih književnosti i u popratnoj antologiji okupljamo glasove suvremenih queer autora i autorica iz deset balkanskih zemalja - Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Bugarske, Srbije, Rumunjske, Kosova, Grčke, Makedonije i Albanije, točno onim kronološkim redoslijedom kako su se nekad održavale Revije posvećene tim književnostima, od 2005. do 2014. godine. U antologiji QUEER BALKAN (ur. Ivana Dražić i Lara Mitraković), koja će biti dostupna u Booksi, čitat ćete tekstove Selme Asotić, Vesne Liponik, Tijane Rakočević, Yordana Slaveykova, Galine Maksimović, Nóre Ugron, Arbëra Selmanija, Vagie Kalfa (piše pod pseudonimom Noa Tinsel), Stefana Alijevikja i Kristija Pinderija, a gotovo sve njih ugostit ćemo na razgovorima i čitanjima u Booksi', kažu iz Bookse. Raspored provjerite ovdje.

Srijeda, Lisinski

'Pozivamo vas na snimanje najnovijeg albuma Mimika orkestra uživo uz publiku! U stvaranju albuma sudjeluje orkestar od dvadeset članova (s gostima) predvođen skladateljem i multiinstrumentalistom Makom Murtićem. Orkestar izvodi najnovije, dosad neizvedene skladbe te ih snima unutar studijske postavke u Maloj dvorani Lisinski. Ovim albumom, koncepcijski jazz - world – fusion, Mimika orkestar, koji su prije 14 godina u Londonu osnovali skladatelj Mak Murtić i vokalistica Maja Rivić, zatvara trilogiju suita koje se bave mitovima i identitetom ovog podneblja te pitanjima koja nosi suvremeno postojanje. Pozivamo vas da s Orkestrom zaronite u mantričke ritmove i sinestetske harmonije, doživite virtuozne solističke dionice, vokale koji govore na arhaičnim dijalektima te da se usudite probuditi osjećaje ljubavi, smrti i postojanja uhvaćene u prolaznosti vremena i time budete aktivni sudionici u stvaranju novoga materijala', kažu iz Lisinskog. Ulaznice po cijeni od 20 eura nabavite ovdje.

Izvor: Društvene mreže

Četvrtak, Klet

Inicijativa za slobodnu Palestinu i Smak Press, uz podršku Studio-galerije Klet, organiziraju izložbu plakata koja će se održati 10. listopada u 19 sati u Kleti (Ilica 73, Zagreb). U izložbi sudjeluje 23 ilustratora_ica i dizajnera_ica iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Baskije, uz podršku Le Chocolat Noir. Svi dizajni pripremljeni su na istom formatu (A3), s tri iste boje (crvena, zelena i crna) i istom tehnikom tiska (rizograf). Preporučena donacija za plakat je 10 eura. Sve su donacije namijenjene za aktualnu humanitarnu akciju 'Free Gaza - benefit koncert', koju provode Inicijativa i udruga BRID. Tiraža plakata bit će ograničena i neće se dotiskivati (barem do Druge Artifade). Otvaranje izložbe je u 19 sati pa oni koji žele stići na ZEZ Festival 2024: The Body & Dis Fig mogu podržati kulturu dva puta u istoj večeri.

Petak, Žarište

'Nakon nekoliko mjeseci odgode i neizvjesnosti, Zavod za eksperimentalni zvuk napokon predstavlja lineup ovogodišnjeg ZEZ Festivala od 9. do 12. listopada. Zbog trenutnih okolnosti zatvorenog nam KSET-a, ZEZ nastavlja suradnje s drugim programima i prostorima kulture u Zagrebu. Pojedini dani festivala tako se odvijaju u AKC Attacku, klubu Močvara, kao i relativno nedavno otvorenom Primarius Craft Breweryju (Slavonska 3B) te u suradnji sa Žarištem (Novi prostori kulture, klub Kontesa). Bliže srcu, toplini drveta i analognih sklopova bit će nastup čuvene vojvođansko-austrijske glazbenice Jelene Popržan. Dolazeći iz klasične pozadine, Jelena već dug niz godina razbija taj okvir kao eminentni improvizator i skladatelj na široj lokalnoj sceni. Iz Beča pa do ZEZ-a stižu nam i ne-baš-tipični džezeri /kry koji tipičnom scenariju klarinet-bubanj-bas pridružuju i poneka elektronička iznenađenja, poslužujući finu post-avant jazzcore poslasticu', kažu iz ZEZ-a. Cijene ulaznica variraju, a možete ih nabaviti ovdje.

Izvor: Društvene mreže