isusov život

'Isus, Sin Čovječji': HNK Mostar koncertom slavi 30 godina rada u zagrebačkom HNK

23.10.2024 u 10:01

Bionic
Reading

Svečani koncert povodom 30. obljetnice osnutka i rada Hrvatskog narodnog kazališta iz Mostara održat će se u nedjelju u HNK u Zagrebu pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Kako je izvijestio HNK Mostar, u okviru koncerta Obljetnički orkestar i Zbor HNK Mostar praizvest će orkestralnu suitu “Isus, Sin Čovječji” prema autorskoj glazbi Gabrijela Prusine za istoimenu predstavu HNK Mostar, za koju je zagrebački dirigent i skladatelj mostarskih korijena Igor Tatarević skladao orkestralnu partituru.

Umjetnički cilj ovog projekta bio je stvoriti novu koncertnu kompoziciju pod nazivom “Isus, Sin Čovječji”. Ova orkestralna suita sastoji se od pet dijelova koji zajedno pričaju priču o Isusovom životu, navode iz HNK Mostar.

Kompozicija spaja različite glazbene tradicije, kombinirajući semitske i hercegovačke etno-glazbene elemente. U njoj se koriste drevni i egzotični instrumenti, ali i tradicionalni klasični instrumenti iz zapadne Europe, od gusala i dipala, do perzijskog ouda ili čembala.

Gusle i diple, dva tradicionalna hercegovačka instrumenta oživjet će glazbenik i etnomuzikolog Jure Miloš. Na Oudu, koji je preteča europske lutnje svirat će Zoran Majstorović, akademski jazz gitarist koji se bavi drevnim instrumentima.

Na europskom baroknom instrumentu čembalu svirat će Franjo Bilić, mladi hrvatski dirigent i čembalist.

Predstava 'Isus, Sin Čovječji' HNK Mostar Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marin Margeta

"Ova kombinacija instrumenata stvara bogatu i raznoliku zvučnu sliku koja povezuje različite kulturne tradicije", naveli su iz HNK Mostara.

Ulazak na svečani koncert je besplatan, a ulaznice se mogu rezervirati putem web stranice www.hnk.hr/hr/isus-sin-covjecji. Za rezervaciju, potrebno je odabrati željena mjesta i unijeti kod HNKMOSTAR30.

HNK Mostar osnovan je u jesen 1994. godine u Mostaru. Ta krovna kulturna institucija Hrvata u BiH gradi u središtu Mostara, uz potporu Vlade RH, novu zgradu.