OSKAROVSKA PREDVIĐANJA

Jedino oko čega se svi slažu je Oscar za DiCaprija

26.02.2016 u 14:33

Bionic
Reading

U nedjelju 28. veljače održava se 88. dodjela nagrada Američke filmske akademije, popularno nazivanih Oscara, koji su ove godine izazvali kontroverze u javnosti zbog činjenice da su među glumačkim nominacijama isključivo osobe bijele boje kože. Unatoč tome, nije izostalo uobičajeno predviđanje brojnih medija o tome tko će u nedjelju u Dolby Theatreu u Hollywoodu dobiti željeni zlatni kipić u ruke, s time da se skoro svi slažu kako će ovo konačno - nakon brojnih nominacija - biti godina Leonarda DiCaprija, nominiranog za glavnu ulogu u ‘Povratniku’

Može li itko zaustaviti Leonarda DiCaprija na ovogodišnjim Oscarima, pitanje je koje si postavljaju brojni strani mediji kada je riječ o tome tko će ove godine biti nagrađen za glavnu mušku ulogu, s obzirom da već nekoliko tjedana vlada konsenzus kako će velika holivudska zvijezda nakon četiri glumačke nominacije konačno dobiti željeni zlatni kipić. DiCaprio je nominiran za ulogu trapera Hugha Glassa u vestern drami ‘Povratnik’, a itekako je sudjelovao u kampanji za nagradu, pojavivši se u brojnim televizijskim emisijama, na svečanim ručkovima i raznoraznim premijerama ‘Povratnika’, nikako ne propuštajući napomenuti koliko je snimanje bilo naporno i kako je bilo teško raditi u snijegu i divljini.

Bilo bi nevjerojatno iznenađenje da DiCaprio u nedjelju ne dobije Oscara, a kako piše britanski Telegraph, moguća su mu konkurencija Eddie Redmayne za ‘Dankinju’ i Matt Damon za ‘Marsovca’.

No ako nema baš velike neizvjesnosti oko Oscara za glavnog glumca, u ostalim kategorijama sve je poprilično otvoreno. Za najbolji film od nominiranih prvenstveno se natječu ‘Povratnik’ Alejandra Gonzaleza Innaritua i komična drama o financijskoj krizi iz 2008. ‘The Big Short’ Adama McKaya (koji po mnogima ima najviše šanse za Oscara), a kao moguće opcije spominju se drama ‘Spotlight’, koja obrađuje kontroverznu tematiku pedofilije u Katoličkoj crkvi i za koju navija Time, te akcijsko remek-djelo Georgea Millera ‘Pobješnjeli Max: Divlja cesta’. To su četiri od devet nominiranih filmova, za koje svi upućeni prognoziraju da imaju šansu za Oscara za najbolji film, dok je u kategoriji filmske režije posve otvorena utrka.

Na prvi pogled favorit za najboljeg režisera je Innaritu, no on je nagrađen prošle godine za ‘Birdmana’, a ne događa se često da režiser dvije godine zaredom osvoji Oscara (jedan od malobrojnih izuzetaka je legendarni John Ford). Također, dosta je onih koji imaju značajne prigovore na ‘Povratnika’, pa su u igri još i George Miller i Adam McKay, čiji je iznimno inteligentni, kompleksni, ali i vrlo zabavni film o nimalo seksi tematici financijske krize i malverzacija Wall Streeta oduševio mnoge.

Najveća je favoritkinja u kategoriji najbolje ženske uloge, smatra čitani američki popkulturni portal Vulture, mlada Brie Larson za potresnu dramu ‘Room’, u kojoj glumi majku koja odgaja svojeg sina u zatočeništvu. Kao najveću konkurenciju za Larson mnogi navode Saorsie Ronan za ‘Brooklyn’ dok ostalim nominiranim glumicama nitko ne daje veliku šansu. Cate Blanchett je dobila Oscara prije nekoliko godina za ‘Jasmine French’, a ‘Carol’ nije postao toliki hit, iako su ga kritičari podržali, dok se Charlotte Rampling najvjerojatnije sama diskvalificirala neosjetljivim izjavama oko rasnih kontroverzi, a superpopularna Jennifer Lawrence Oscara već ima te se njezino uvrštavanje za ulogu u ‘Joy’ smatra nagradom po sebi.

Za najbolju sporednu ulogu dobre šanse imaju Alicia Vikander za ‘Dankinju’, za koju primjerice navija britanski Independent, i Sylvester Stallone za ‘Creeda’, koji je već dobio sve moguće nagrade za sedmi put u ulozi Rockyja Balboe, njegova najpoznatijeg filmskog lika koji je u novom filmu zasjao novim sjajem. Ipak, neki predviđaju da šanse u sporednim kategorijama imaju još Jennifer Jason Leigh Tom Hardy

Oscara za strani najbolji film najvjerojatnije će dobiti mađarska drama o Holokaustu ‘Saulov sin’, no spominje se i ‘Mustang’, koji je nominirala Francuska.

Uz brojna predviđanja, jedna od oskarovskih tradicija jest bezobrazno zabavni tračerski intervju koji svake godine objavljuje The Hollywood Reporter. Ovaj filmski časopis nagovori glasača Američke filmske akademije da anonimno objasni za koga će i zašto glasati da dobije Oscara, što rezultira zanimljivim izjavama poput onih da je za više Oscara nominirani 'Brooklyn' 'sentimentalna glupost' dok se Leova uloga u 'Povratniku' proglašava promašenom.

Sve pohvale dobio je Stallone, koji treba biti nagrađen jer mu je ovo 'posljednja šansa', a ako je suditi po ljubavi koju ovaj član Akademije i holivudski insajder izražava za McKayev 'The Big Short' - kojemu bi dao nagradu za najbolji film, režiju i adaptirani scenarij - moguće je da bi taj film mogao postati iznenađujući pobjednik dodjele u nedjelju.