kulturni vodič

Kultura dolazi na Malešnicu: Pogledajte što se još događa u Zagrebu

01.07.2024 u 14:09

Bionic
Reading

Preporučujemo dva koncerta, jednu izložbu, neobičnu filmsku projekciju i čitav vikend kulture na periferiji Zagreba

Ponedjeljak, Močvara

Pokrenut od strane glazbenika i umjetnika Jonathana Saldanhe (HHY & The Macumbas) tijekom njegove Nyege Nyege rezidencije, HHY & The Kampala Unit futurističko su istraživanje novih teritorija unutar glazbene sfere. Vješto piratiziraju dub, techno, tradicionalno afričko bubnjanje, pokoji hint trancea uz prstohvat kinematografskih pejzaža. Više-manje sve su trake sjajan spoj cerebralne virtouznosti, sirove energije i visceralne senzualnosti koja je veličanstveno isklesana proganjajućim zvucima marširanja, mutirajućim perkusijama, raznim drugim varijacijama koje razvaljuju standardnu logiku elektronske glazbe i strukture. Dramatični intenzitet raste tijekom vremena generirajući napetost između pukotine i stabilnosti, podteksta i hiperrealizma. Očaravajuće i zarazno. Atmosferu će prije nastupa Uganđana zagrijati Zao (Filip Talijić), početak koncerta je predviđen za 21 sat, a ulaznice po cijeni od 13 eura se mogu nabaviti ovdje ili na ulazu u klub.

Izvor: Društvene mreže

Utorak, MSU

U utorak, 2. srpnja u 20 sati u prostorima MSU-a otvara se izložba 'Da sam umjetnik, bio bih genij*' Gorana Trbuljaka. Kustosica izložbe je Radmila Iva Janković. Iz najave: 'Goran Trbuljak u MSU-u nije izlagao od 1996., kad se Muzej još nalazio na staroj adresi. Ipak, ni ovaj put nije riječ o retrospektivi, budući da je on svoju jedinu, prvu i posljednju retrospektivu već ostvario 1981., kad je na jednom mjestu povezao tri izjave s danas antologijskih plakata: 'Ne želim pokazati ništa novo i originalno' (Galerija Studentskog centra, 1971.), 'Činjenica da je nekom dana mogućnost da napravi izložbu važnija je od onoga što će na toj izložbi biti pokazano' (Galerija suvremene umjetnosti, 1973.) i 'Ovom izložbom održavam kontinuitet u svom radu' (Studio GSU, 1979.).' Čitavu najavu pročitajte ovdje. Izložba ostaje otvorena do 8. rujna, a za kraj izložbe predviđen je razgovor s Goranom Trbuljakom i Carlosom Fonsecom, autorom romana 'Muzej besanih'.

  • +7
Goran Trbuljak Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Četvrtak, Šalata

Jedna od najprepoznatljivijih figura svjetske glazbene scene, Grace Jones već gotovo četiri desetljeća definira glazbu, modu i umjetnost, te je neizostavan dio enciklopedija pop kulture. Veliki samostalni open air koncert u središtu Zagreba bit će prilika čuti presjek karijere ove neponovljive ikone. Autorica, pjevačica, glazbenica i model jamajkanskog porijekla svijetu je podarila opus koji je već upisan u glazbene klasike, od albuma poput 'Warm Leatherette' i 'Nightclubbing' do singlova kao što su 'Private Life', 'Pull Up to the Bumper', 'I've Seen That Face Before' i 'Slave to the Rhythm' s kojima je poharala glazbene ljestvice. Od karijere modela s kojom je počela sedamdesetih do ikone Studija 54, filmske karijere u klasicima poput like 'Vamp', 'Conan the Destroyer” ili 'A View to a Kill' te nezaboravnih nastupa, Grace Jones je ostala poznata po svojoj androginoj pojavi koja joj je zacementirala mjesto u pop kulturi. Ulaznice za koncert su rasprodane, no možda se možete snaći.

Izvor: Društvene mreže

Petak, Tržnica Trešnjevka

U sklopu druge filmske večeri na trešnjevačkoj tržnici organizator Muzej susjedstva Trešnjevka prvi put otvara temu hrane koja od početka ljudske zajednice ima socijalnu, ekonomsku, etičku i simboličku vrijednost. Projekcija počinje u 21 sat, a prikazat će se kratki eksperimentalni film 'Plac' autorice Ane Hušman i cjelovečernji 'Super(market)žena' autora Jûzôa Itamija, koje je odabrala Dina Pokrajac. Projekcija je besplatna.

Izvor: Društvene mreže

Subota, Trg hrvatskih pavlina

Malešnica je, nakon Novog Jelkovca i Svete Klare, treća postaja Zagrebačkih kvartova kulture - projekta koji organizira Ustanova Novi prostori kulture s ciljem dovođenja kulture u sve dijelove grada. Bogati program traje od petka do nedjelje, sve je besplatno, a sastoji od koncerata, predstava, suvremenog cirkusa i filmskih projekcija. Čitav program provjerite ovdje.

  • +20
Svečano otvorenje manifestacije Zagrebački kvartovi kulture Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL