kulturni vodič

Kultura se vratila u Zagreb, provjerite što vas sve očekuje ovaj tjedan

02.09.2024 u 15:04

Bionic
Reading

Iz bogate zagrebačke kulturne ponude izdvojili smo književni festival, scenska čitanja, koncert, filmski ciklus i monumentalnu izvedbeno-izložbenu akciju

Ponedjeljak, Zagreb

Autorice i autori iz više od 15 zemalja svijeta, laureatkinje i laureati najprestižnijih književnih nagrada, poput Prix Goncourt, Premio Strega i Premio Campiello, te slavna imena čije naslove očekujemo kao TV serije u ekranizaciji popularnih Netflixa i HBO-a ponovno će učiniti Zagreb središtem svjetske književnosti. Posjetite dobro poznate tribine 'Razotkrivanje', 'Dvostruki portret', 'Pisac i njegov čitatelj' te 'Književne matineje', otkrijte novu tribinu 'Književne sudbine klasika' i uživajte u sjajnim izložbama i predstavama. Ulaznice za dvanaesti Festival svjetske književnosti bit će dostupne po cijeni od 6,99 eura na novoj web stranici tog festivala (gdje se ujedno možete informirati o programu), u knjižari Fraktura (Ulica kneza Mislava 17, Zagreb) i na Frakturinoj blagajni u Zagrebačkom kazalištu mladih (Ulica Nikole Tesle 7, Zagreb) od 17 do 21 sat.

  • +13
Talijanski pisac Paolo Giordano otvorio 12. Festival svjetske književnosti Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

Utorak, Kunst teatar

NEW STAGES: STAGE READINGS trodnevno je događanje u sklopu kojeg SPID (Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela), Goethe Institut i Kunst teatar predstavljaju tri nova dramska teksta Monike Herceg, Karle Leko i Beatrice Kurbel, nastale tijekom višemjesečnog rezidencijalnog programa NEW STAGES, u kojem su autorice svoje tekstove razvijale pod mentorstvom dramskog pisca Ivora Martinića, na radionici dramskih spisateljica i dramaturginja Lucije Klarić i Ivane Vuković te hrvatsko-švicarske spisateljice, redateljice i dramaturginje Ivne Žic. U hibridnoj formi scenskog čitanja, u kojem sudjeluju i same spisateljice, publika će dobiti priliku upoznati svaki tekst i njegovu autoricu te osjetiti dio njihova stvaralačkog procesa. Scenska čitanja režiraju mladi redatelji Nika Bokić, Patrik Sečen i Gabrijel Lazić, a autorice tekstova međusobno su jedna drugoj dramaturginje. Detalji se nalaze ovdje, a ulaz na sva događanja je besplatan.

  • +15
Spisateljica Monika Herceg Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

Četvrtak, Močvara

Kada znamo da Škotska, kao i sve države Velike Britanije, imaju veliku kantautorsku tradiciju, onda titula jednog od najboljih škotskih kantautora, koju je Simonu Kempstonu dodijelio The Sunday Herald, definitivno pokazuje kakvog glazbenika imamo priliku ugostiti u Močvari. Sve pohvale koje dolaze na njegov račun tu su s razlogom jer je on potpuno autentičan u svojem vokalnom i instrumentalnom umijeću te je vrlo malo umjetnika koji uspijevaju stvoriti unikatan zvuk na akustičnoj gitari. Njegov složen stil finger-picking, koji crpi inspiraciju iz različitih žanrova kao što su klasična, keltska i blues glazba, postavio ga je među takve glazbenike te pruža savršenu pratnju za bogate, snažne i uvjerljive tenore. Kempstonu će se pridružiti Vilim Mance, novo ime na zagrebačkoj kantautorskoj sceni. Koncert počinje u 21 sat, a ulaz je besplatan.

Izvor: Društvene mreže

Petak, KIC

Tuškanac u gostima započet će rujanski program ciklusom posvećenim nedavno preminuloj Shelley Duvall - svestranoj glumici kojoj su razigrana pojavnost te intenzivna emocionalna izražajnost donijeli svjetsku slavu. 'In memoriam: Shelley Duvall' prikazat će se u Kulturno-informativnom centru (KIC) i kinu Forum, a donosi šest filmova zapamćenih po njezinim ekscentričnim nastupima. Ciklus će 6. rujna s početkom u 21 sat otvoriti fantastična komedija 'Brewster McCloud' (1970.), a na rasporedu su i romantična krimi drama 'Lopovi poput nas' (1974.), provokativna psihološka drama 'Tri žene' (1977.), glazbena komedija 'Popeye' (1980.), u kojoj Duvall sjajno oživljava kultni lik Olive Oyl, te romantična komedija 'Roxanne' (1987.), zapamćena po ogromnom nosu karizmatičnog šefa vatrogasaca koji se zaljubljuje u privlačnu studenticu. Posljednji iz ciklusa Kubrickov je kultni psihološki horor 'Isijavanje' (1980.), nastao adaptacijom istoimenog romana Stephena Kinga. Raspored svih projekcija dostupan je ovdje.

Izvor: Društvene mreže

Subota, Pogon

ŠAHTO-KULTURA je monumentalno događanje Kuće ekstremnog muzičkog kazališta, a nju unutar interaktivnog izložbenog postava, uz vodstvo autorskog tandema Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo, stvara i izvodi 50-ak umjetnica i umjetnika. Ideja šahto-kulture krenula je od šahtofona, instrumenata bruitizma čije zvučne kutije i partiture oblikuje legendarni umjetnik i performer D.B. Indoš. Nastajali su razradom objekata od recikliranog postindustrijskog otpada, a koriste se kao izvođački aparati i scenski objekti. Radikalni izvedbeno-izložbeni postav Indoša i Vrvilo pretvara Veliku dvoranu Pogona, doma nezavisne kulture i bivše tvornice hidrauličkih pumpi Jedinstvo, u ekstremnu labirintsku šahtofonsku kabinu koja žičanim prolazima povezuje izvođače i publiku svakog radnog dana između 7. i 24. rujna od 14 do 21 sati.

  • +8
ŠAHTO-KULTURA Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ratko Mavar