kulturni vodič

Kultura u Zagrebu se zahuktala, ovo je samo djelić bogate ponude

16.09.2024 u 12:51

Bionic
Reading

Iz bogate ovotjedne ponude u Zagrebu izdvajamo filmski ciklus, muzički performans, retrospektivnu izložbu, humanitarni koncert i kazališnu predstavu

Ponedjeljak, Kino Forum

Program Tuškanca u gostima narednih dana posvećen je mladenačkim boljkama, stoga u okviru ciklusa 'Film odrastanja' donosi naslove koji se bave adolescentskim previranjima i pitanjima identiteta, nepromišljenim avanturizmom, ali i turbulentnim prijateljskim, obiteljskim te ljubavnim odnosima. 'Opasne djevojke' adaptacija je self-help knjige Rosalind Wiseman, a koju je u scenarij za igrani film, koristeći i svoja srednjoškolska iskustva, pretočila tadašnja glavna scenaristica ultrapopularne televizijske humoristične serije 'Saturday Night Live' Tina Fey. Bio je to njezin kinematografski debi (u filmu će, s obzirom na to da je i glumica, odigrati i jednu od istaknutijih uloga), a režija je povjerena Marku Watersu, najpoznatijem po svom debiju, nezavisnoj crnoj triler-komediji 'House of Yes'. Tadašnjoj tinejdžerskoj zvijezdi u velikom usponu Lindsay Lohan povjerena je glavna uloga, a za rolu njezine antagonistice izabrana je Rachel McAdams ('Noćni let', 'Strast', 'Neposlušnost'), kojoj je to bio prvi veliki nastup u relevantnom filmu. Detalje o filmovima i raspored provjerite ovdje.

Izvor: Društvene mreže

Srijeda, Pogon

U okviru velikog rujanskog događanja, unutar labirintskog izložbenog postava ŠAHTO-KULTURA, u Pogonu Jedinstvo održat će se muzički performans 'SVI PRIČAJU O VREMENU MI NE!'. Provjerite kako su Damir Bartol Indoš, Tanja Vrvilo i dvije generacije izvanrednih glazbenika spojili dokumentarne materijale o velikoj željezničkoj nesreći na ulasku u zagrebački Glavni kolodvor 1974. s pisanjem Ulrike Meinhof, suosnivačice RAF-a (Frakcije Crvene armije). Predstavu posebno naglašene glazbene energije izvode DB Indoš i Tanja Vrvilo, Eva Badanjak (grupa Žen) & Trobecove krušne peći (Darko Begić, Ivan Vinski, Mario Barišin, Gordan Dorvak). Indoš i Vrvilo s Trobecima i Evom Badanjak imali su prilike surađivati u više navrata, primjerice na prošlogodišnjem performansu Sampladelija u noći živih mrtvaca u Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo. Performans je besplatan, počinje u 20 sati, a moguće ga je doživjeti i u četvrtak.

  • +18
DB Indoš i Tanja Vrvilo: ŠAHTO-KULTURA Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Četvrtak, MSU

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i Muzej suvremene umjetnosti Zagreb pozivaju vas na otvorenje retrospektivne izložbe jednog od najistaknutijih hrvatskih umjetnika druge polovice 20. stoljeća, Ivana Picelja, a ono će se održati u četvrtak 19. rujna u 19.30 u MSU Zagreb. Prva sveobuhvatna retrospektiva Piceljeva stvaralaštva nakon smrti organizira se povodom stogodišnjice njegova rođenja (1924.- 2011.), a autor izložbe je prof.dr.sc. Zvonko Maković. Izložba 'Picelj i prijatelji' uključuje sve segmente njegova djelovanja, od slikarstva do objekata, preko grafičkog dizajna, a paralelno s njima i djela umjetnikovih prijatelja, odreda istaknutih protagonista njegova vremena: Yaacova Agama, Getulia Alvianija, Hansa Arpa, Mihajla Arsovskog, Vojina Bakića, Vladimira Bonačića, Carlosa Cruz-Dieza, Iva Kaline, Julija Knifera, Almira Mavigniera, Francoisa Morelleta, Vladimira Kristla, Božidara Rašice, Jesúsa Rafaela Sota, Aleksandra Srneca i Victora Vasarelyja. Retrospektiva ostaje otvorena do 17. studenog, a tijekom njenog trajanja bit će organiziran bogat i raznovrstan popratni filmski, edukativni i diskurzivni program te brojna stručna vodstva.

  • +7
'Picelj i prijatelji' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Zbirka Vujičić

Petak, Močvara

Inicijativa za slobodnu Palestinu poziva na koncert za Gazu 20. rujna od 19.30 u zagrebačkom klubu Močvara. Minimalna donacija na ulazu je 10 eura. Ovaj koncert dio je humanitarne akcije pod nazivom 'Free Gaza', čiji je cilj osigurati potrebnu pomoć stradalima u Pojasu Gaze. Prikupljena sredstva bit će uplaćena na račun Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), a koja će procijeniti raspodjelu sredstava prema najhitnijim potrebama Palestinaca (medicinska pomoć, hrana, smještaj, edukacija ili drugo). Program je bogat, a nastupit će Brain Holidays, Sara Renar, Nina Romić, Marko Bošnjak, Maja Pa i DJ Emir/Izvorišta.

Izvor: Društvene mreže

Subota, ZKM

'Jezik kopačke' praizvedba je teksta Ivana Ergića (bivšeg nogometaša) i Filipa Grujića u režiji Boruta Šeparovića. Ova inovativna predstava otvara pitanja koja idu daleko izvan sportskih terena, propitujući suvremeni nogomet, depresiju i kapitalizam. Kroz priču o mladom nogometašu iz Hrvatske koji prelazi u njemački klub Wolfsburg, istražuje kako natjecateljski duh i glorifikacija uspjeha stvaraju kulturu dehumanizacije sportaša. Predstava otkriva skrivene slojeve svijeta vrhunskog sporta, fokusirajući se na pritiske i očekivanja koji dovode do izolacije i depresije te naglašava toksičnu muškost, patrijarhat i nadzorni kapitalizam koji opterećuju igrače. 'Jezik kopačke' otvara tabu teme među sportašima jer moraju uvijek biti zdravi, jaki i besprijekorni - moderni gladijatori. Istovremeno sadrži komične i tragikomične elemente, osvjetljavajući međuljudske odnose unutar neposrednog okruženja. Sinergija nogometa i kazališta u ovoj predstavi donosi sudar visoke i niske kulture, spajajući različite publike, te rasvjetljava ekonomske, društvene i psihološke izazove u svijetu vrhunskog sporta, istražujući kako osjećaji srama i izolacije prožimaju svakodnevni život sportaša. Informacije o ulaznicama i datumima izvedbi potražite ovdje.