75. DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Nagrada 'Orlando' Zrinki Cvitešić, Papandopulo kvartetu i Simfonijskom orkestru HRT-a

25.08.2024 u 15:14

Bionic
Reading

Glumica Zrinka Cvitešić i Papandopulo kvartet dobitnici su nagrade 'Orlando' koju je za najuspješnija ostvarenja u dramskom i glazbenom programu 75. Dubrovačkih ljetnih igara dodijelila Hrvatska radiotelevizija, a Grand Prix 'Orlando' za sveukupni doprinos dobio je Simfonijski orkestar HRT-a

Dodjela nagrada 'Orlando' HRT-a održana je u nedjelju u atriju dubrovačke palače Sponza u nazočnosti ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek i glavnog ravnatelja HRT-a Roberta Šveba.

Zrinka Cvitešić nagrađena je za ulogu Jele u predstavi 'Ekvinocijo' Iva Vojnovića, premijerno prikazanoj 27. srpnja na istezalištu Posat u režiji Krešimira Dolenčića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla. 'U 'Ekvinociju' se dogodila ljubav svih koji su radili na predstavi. I ljubav prema poslu, ali i jedni prema drugima. Prvi put u životu, u 25 godina karijere, u Hrvatskoj sam doživjela da mi je na poklonu publika ustala i pljeskala. Svima zbog toga hvala', rekla je Cvitešić.

Papandopulo kvartet - u sastavu Nikole Fabijanića, Gordana Tudora, Gorana Jurkovića i Tomislava Žužaka, nagradu je zaslužio za izvedbu u atriju Kneževa dvora 8. kolovoza.

'Hvala Dubrovačkim ljetnim igrama što su nas po drugi put uvrstili u program. Divna nagrada pomalo ostavlja i bez riječi, radije bismo svirali', izjavio je Tomislav Žužak. Grand Prix 'Orlando', za osobit doprinos ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara u jednoj ili više festivalskih godina, dobio je Simfonijski orkestar HRT-a. Nagradu su preuzeli HRT-ova rukovoditeljica Radne jedinice Glazba Ivana Kocelj, koncert-majstor Serger Evseev te solo harfistica Mirjana Krišković.

Okupljenima su se obratili i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb u ime Vijeća nagrade 'Orlando'. O dobitnicima su odlučivali tročlani ocjenjivački sudovi, a njihov rad pratilo je peteročlano Vijeće nagrade. Nagrada 'Orlando' ustanovljena je 1976. godine. Do 1991. pokrovitelj je bio informativno-politički mjesečnik 'Izbor', a pokroviteljstvo je 1992. preuzela Hrvatska radiotelevizija.

HRT-ova nagrada 'Orlando', rad Josipa Poljana, u obliku je statue, replike Orlandova stupa. Kameni Orlandov stup najstarija je sačuvana javna skulptura u Dubrovniku, nalazi se na Stradunu, ispred crkve sv. Vlaha, a izgrađen je 1417. godine.