CHRISTO U AKCIJI

Najskuplja skulptura svijeta u arapskoj pustinji?

28.11.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Poznati umjetnik Christo, koji je prije nekoliko godina okitio njujorški Central Park sa 7500 narančastih vrata, sada ima ideju u pustinji kod Abu Dhabija postaviti skulpturu Mastaba, koja bi trebala biti veća od egipatskih piramida, a napravljena od 400 tisuća oslikanih buradi

Američki umjetnik bugarskog porijekla Christo – koji je često surađivao s pokojnom suprugom Jeanne-Claude – uvijek je bio poznat po svojim megalomanskim umjetničkim projektima. Njemački parlament Bundestag u Berlinu je zapakirao u bijelo platno, njujorški Central Park obilježio sa sedam i pol tisuća narančastih vrata, a zamotao je u crveno i 11 otoka pored Miamija. No sve to bi se trebalo učiniti sitnim ako Christo uspije ostvariti svoj stari naum – postaviti gigantsku skulpturu nazvanu Mastaba u arapskoj pustinji, oko 160 kilometara od Abu Dhabija

Riječ je o ideji koju Christo osmišlja već godinama, a Mastaba bi trebala biti veća od egipatskih piramida, ali izgrađena od buradi, a ne od kamenih blokova. Procjenjuje se da bi sve to koštalo oko 340 milijuna dolara, čime bi Mastaba – ako se realizira – bila najskpulji umjetnički projekt na svijetu, koji Christo već opisuje kao osmo svjetsko čudo.

U intervjuu za britanski The Observer Christo je otkrio neke detalje ovog projekta, za koji se čini da će doista i biti realiziran. Lokacija Mastabe bi trebala biti oaza Liwa, za što je dobio dozvolu vlasti Ujedninjenih Arapskih Emirata, s čijom se kraljevskom obitelji sprijateljio, ali umjetnik nije bio baš precizan kada je riječ o financijama za projekt. Christo je rekao da će novac namaknuti prodajom nekih svojih djela te uz pomoć različitih investitora.

Mastabu su Christo i Jeanne-Claude prvotno skicirali još krajem sedamdesetih, ali ih je u realizaciji projekta spriječio iračko-iranski rat, koji je trajao od 1980. do 1988. godine. Sada se Christo opet namjerava posvetiti nastanku Mastabe, za čiju gradnju predviđa da će mu trebati dvije i pol godine. Pored gigantske skulpture bi trebao biti izgrađen i muzej, ali i luksuzni hotel, s obzirom kako se smatra da bi Mastaba postala jedan od najvećih svjetskih turističkih atrakcija. Christo smatra da bi ih godišnje bilo između jednog i dva milijuna, ali ipak treba podsjetiti da još nijedno oslikano bure nije otkotrljano do oaze Liwa.