ZLATKO HASANBEGOVIĆ:

Napadaju me ideološki komesari i pseudokulturni arbitri

25.01.2016 u 13:20

Bionic
Reading

Dan uoči preuzimanja Ministarstva kulture Zlatko Hasanbegović, najkontroverzniji i medijima najzanimljiviji ministar u novoj Vladi, u izjavi za HRT osvrnuo se na kritike koje pristižu sa svih strana

'Iza cijele te harange stoje samozvani ideološki komesari, pseudokulturni arbitri koji sebe vide kao jedine koji mogu određivati što je dobro, a što loše u hrvatskoj kulturi', rekao je HRT-u Zlatko Hasanbegović

Vladina ekonomska politika je politika štednje i kultura će se u to, kaže, morati uklopiti. Prvi potez koji najavljuje bit će dubinska snimka stanja, a zatim analizom ustanoviti kriterije prema kojima je novac dosad trošen.

Redatelj Oliver Frljić, jedan od žešćih kritičara novog ministra, mišljenja je da smo nakon stranke opasnih namjera dobili i vladu opasnih namjera. Pozicioniranjem Hasanbegovića na mjesto ministra kulture, smatra Frljić, svi koji rade u kulturi trebali bi biti duboko zabrinuti, jer fašizacija Hrvatske dobiva i formalni okvir.

Hasanbegović kao strateški cilj svoga mandata zacrtava povećanje proračunskih izdvajanja za kulturu na jedan posto i realizaciju nekih kapitalnih projekata i investicija koje dosad nisu ostvarene. U realizaciju projekta Hrvatskog povijesnog muzeja krenut će krupnim koracima, a navodi i rješavanje temeljnog problema Hrvatskog državnog arhiva s depoima i prostorom.

Redatelj Jakov Sedlar pozdravlja najave povećanja budžeta za kulturu i više brige za institucionalnu kulturu koju smatra devastiranom. Napade na Hasanbegovića vidi kao pokušaj dijela kulturnjaka da u obrani svojih financijskih privilegija stvari svedu na ideologiju.

Cijeli HRT-ov prilog možete pogledati ovdje