KULTURNI SKANDAL

Nevjerojatno: Miro Bulj zabranio izložbu jer je financira Srpsko narodno vijeće

02.09.2024 u 19:27

Bionic
Reading

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj zabranio je održavanje izložbe Susret na tromeđi autorice Inie Herenčić, koja je trebala biti postavljena u Galeriji Sikirica u Sinju

Kako je obrazložio u priopćenju, uzrok zabrane je financijska potpora koju izložba dobiva od Srpskog narodnog vijeća.

U priopćenju za javnost, Bulj je naglasio da, iako je veliki protivnik bilo kakvih zabrana, kao gradonačelnik mora uzeti u obzir osjećaje svojih sugrađana te poštovati temelje na kojima je uspostavljena moderna hrvatska država.

'Ne mogu dopustiti izložbu koju Galerija Sikirica organizira uz financijsku potporu Srpskog narodnog vijeća. Kao izabrani gradonačelnik i saborski zastupnik, moram voditi računa o poštivanju Domovinskog rata i drugih ključnih vrijednosti koje čine srž hrvatske države', rekao je Bulj.

O izložbi 'Susret na tromeđi'

Izložba suvremene hrvatske fotografkinje Inije Herenčić 'Susret na tromeđi', predstavlja ciklus fotografija koje prate tradicionalnu kulturnu manifestaciju ”Sijelo tromeđe” koja se odvija u selu Strmica već više od pola stoljeća, a predstavlja narodne običaje hrvatskih Srba, ali i onih iz susjednih zemalja.

Uz društva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, a odnedavno i Slovenije, koja izvode uglavnom folklorne koreografije, na Sijelu Tromeđe najčešće nastupaju društva iz obližnjih područja (Like, Bukovice, Banije). Na manifestaciji se izvode mahom izvorni vokalni i instrumentalni repertoar dinarskog kraja. Od starijih tradicija, riječ je o sviranju dipli i gusli te najstarijeg grlenog tipa pjevanja s tehnikom potresanja glasa (ojkanja). Poseban dinarski način oblikovanja stila pjevanja 'na bas', iznjedrio je ojkan – tip pjesme koja se od Banije, preko Like i Korduna, proteže dalmatinskim zaleđem do Ravnih kotara, stoji u tekstu koji potpisuje ravnateljica Galerije Sikirica, Dragana Modrić.

Kako u tekstu kataloga navodi Ana Žanko - ''Tromeđa je u prvom redu stvarna, konkretna geografska odrednica uskog prostora na kojem se dodiruju Lika, Dalmacija i Bosna te na kojem su kroz povijest supostojale različite kulture i međusobno se isprepletale – kultura hrvatskih Srba, Hrvata i Bošnjaka. Ta tromeđa, u geografskom smislu granice, razgraničenja, na fotografijama Inije Herenčić ne postoji. Na njenim fotografijama ostaje zabilježena ona druga tromeđa – tromeđa prošlosti, sadašnjosti i budućnosti – koja se pretače i rastače u prizorima koji podjednako mogu biti sada i ovdje, a mogu biti i tamo i onda – prije ili poslije.''

Bulj u priopćenju dodaje da Srpsko narodno vijeće, jedan od donatora izložbe čije je održavanje planirano za 4. rujna, izdaje tjednik Novosti koji, tvrdi Bulj, 'iz tjedna u tjedan pljuje po hrvatskim braniteljima i hrvatskoj državi. Sok Savjetom tog istog Srpskog narodnog vijeća predsjedava notorni Dejan Jović, koji se složio na društvenim mrežama s izjavom Pere Kvesića da je Hrvatska, ne samo propali projekt, nego da je i sama zamisao stvaranja Hrvatske bila ‘retardirana i nakaradna'', kaže Bulj.

Podsjeća da Srpsko narodno vijeće, jedan od donatora izložbe čije je održavanje planirano za 4. rujna, izdaje tjednik Novosti koji, kako Bulj navodi, “iz tjedna u tjedan pljuje po hrvatskim braniteljima i hrvatskoj državi, dok Savjetom tog istog Srpskog narodnog vijeća predsjedava notorni Dejan Jović, koji se složio na društvenim mrežama s izjavom Pere Kvesića da je Hrvatska, ne samo propali projekt, nego da je i sama zamisao stvaranja Hrvatske bila ‘retardirana i nakaradna'”.

Osim toga, predsjednik Srpskog narodnog vijeća “čuvao je leda” početniku i diktatoru Aleksandru Vučiću u Bačkoj Palanci, dok je on Hrvatsku zbog oslobodilačke operacije Oluja usporedio s nacističkom Njemačkom. Ako Andrej Plenković i HDZ mogu podržavati Pupovca, koji ne dijeli isti stav kao i moderna hrvatska država o karakteru Oluje, to ne znači da je to normalno i da ćemo mi ostali nacionalno svjesni i odgovorni političari i dužnosnici to tolerirati i na to šutjeti. Neka SNV organizira izložbe i manifestacije gdje god hoće, pa i u slobodnom Sinju, u kojem ni u vrijeme korone nije bilo zabrana, ali u prostorijama i institucijama Grada Sinja, dok sam ja gradonačelnik i dok imam povjerenje građana, neće!', zaključuje Bulj.

Reakciju autora izložbe i Srpskog narodnog vijeća objavit ćemo po njezinom prispijeću.