VAŽNA TEMA

Objavljena knjiga Maje Punoš Rebić 'Priča o dva zmaja', govori o vršnjačkom nasilju

13.08.2024 u 12:05

Bionic
Reading

Knjigu Maje Punoš Rebić 'Priča o dva zmaja', kao prvu iz serije edukativnih slikovnica o dječjim emocijama i ponašanju, objavio je zagrebački nakladnik Školska knjiga

'Priča o dva zmaja' govori o vršnjačkom nasilju i njegovim uzrocima i posljedicama te ukazuje na to kako pravodobno prepoznati i riješiti emotivne probleme u djeteta što dovodi do prekida crte nasilja.

Priča je dobar alat roditeljima i odgojiteljima u razgovoru s djecom o toj teškoj temi. Takva priča pomaže u otvaranju djetetove ranjive duše, oslobađa dijete velikog pritiska i srama jer ono vidi da nije samo u svojem problemu, dodaje nakladnik.

Dijete čitajući i slušajući o problemima u kojima se može prepoznati, prateći kako ih likovi priče uspješno rješavaju, stječe potrebnu hrabrost, snagu i samopouzdanje u suočavanju s teškim životnim situacijama. Osim toga, dijete u sebi otkriva superjunaka koji može pomoći i sebi i drugima kojima je pomoć potrebna.

Prema riječima autorice Maje Punoš Rebić, 'Priča o dva zmaja' govori o žrtvi i počinitelju nasilja te pokazuje da pravodobno prepoznavanje i rješavanje emocionalnih problema prekida crtu nasilja koje počinje djetetovom osamljenošću i nemoći, nastavlja se nasilnim ponašanjem, a završava odabirom žrtve nasilnog ponašanja i posljedicama koje ono ostavlja na žrtvu.

Slikovnicu je ilustrirala Milica Čvokić, arhitektica, akademska grafičarka, autorica animiranih filmova i ilustratorica.