kulturni vodič

Kultura i dalje živi na obali, no polako se i sigurno vraća u unutrašnjost

12.08.2024 u 13:00

Bionic
Reading

Ovog tjedna pokrivamo dobar dio regije, a nudimo dva koncerta, dva festivala i jednu filmsku projekciju

Ponedjeljak, Kino Šiška

U Ljubljanu stiže jedan od najuzbudljivijih rock bendova ovog trenutka, irski Fontaines D.C., koje je s tri izvrsna albuma zaslužio nominaciju za Grammy, našao put do američkih televizijskih ekrana i vratio post-punk u prvi plan. Bend je osnovan u Dublinu 2014., brzo je postao poznat po svom sirovom zvuku i tekstovima koji potiču na razmišljanje. Bend se povezao preko poezije i singlova koje je sam objavio prije nego što je 2018. potpisao ugovor s Partisan Records (PJ Harvey, IDLES, Cigarettes After Sex...). Njihov debitantski album 'Dogrel', objavljen u travnju 2019., dobio je pohvale kritičara, osvojio je album godine na web stranici Rough Tradea, BBC Radio 6 Music te nominacije za Mercury Prize i Choice Music Prize. Koncert je nažalost rasprodan, no možda se, ako ste avanturističkog duha, uspijete nekako snaći za ulaznice.

Izvor: Društvene mreže

Srijeda, Tvrđava sv. Mihovila

Kultni danski producent i multiinstrumentalist Trentemøller na Mihovila stiže 14. kolovoza u pratnji peteročlanog benda. Nakon niza EP-ova, Trentemøller je 2006. godine objavio svoj debitantski album 'The Last Resort' i od tada je stvorio impresivnu karijeru nošenu jedinstvenim i prepoznatljivim zvukom, ali i stavom prema stvaranju glazbe pa je iza njega više iznimno uspješnih svjetskih turneja s rasprodanim dvoranama. U posljednjih nekoliko godina, Trentemøller je remiksao glazbu izvođača poput Trickyja, Savages, A Place To Bury Strangers, The Soft Moon, UNKLE, Depeche Mode, Pet Shop Boys, The Knife i Franz Ferdinand. Njegov posljednji album 'Memoria' uključuje ozbiljne, introspektivne komade, uz kombinacije instrumentalne i vokalne glazbe. U suprotnosti prema prethodnom studijskom albumu 'Obverse' iz 2019. godine, 'Memoria' gotovo zahtijeva da bude predstavljena na koncertima i festivalima. Ulaznice po cijeni od 40 eura možete nabaviti ovdje.

Izvor: Društvene mreže

Četvrtak, Lastovo

Ovogodišnji festival LAstovo.OTOKGLAZBE. će se održati od 15. do 18. kolovoza, primarno na festivalskoj lokaciji u uvali Sv. Mihovila popularno zvanoj uvala Mihajla, ali i u centru naselja Lastovo - na Pjevoru - ispred ureda udruge LA!UVO! koja je posljednjih 7 godina organizator festivala. U četvrtak, 15.8. nastupaju M.O.R.T. iz Sinja i Gradske bitange iz Valpova. Drugi dan festivala, u petak 16. kolovoza, slijedi Lira Vega (RS) i Dina Jashari Trio (MK). Završnu koncertnu večer, u subotu, 17.8. na Lastovo će svirati Lelee (SLO+RS+MK) i KOIKOI (RS), koji dolaze iz bogate 'glazbene kuhinje' Moonlee Recordsa. U nedjelju, na završni dan festivala u suradnji sa Kino Mediteranom gledat će se filmska projekcija 'Joan Baez: Ja sam glasna', a festival završava uz 'LA!bojler room' party u razrušenoj uljari uvale MihajLA uz DJ-e Pipsa i Killo Killo. Ulaznice u raznim varijantama potražite ovdje.

Izvor: Društvene mreže

Petak, Ljetna pozornica Tuškanac

Svatko ima svoju himeru, nešto što pokušava doseći, ali nikako ne uspijeva pronaći. Za bandu pljačkaša drevnih etruščanskih grobnica i skrivenih arheoloških nalazišta u Toskani 1980-ih, himera je odsustvo od rada i san o lakom bogaćenju. Za Arthura, himera izgleda kao Beniamina, žena koju je izgubio. Kako bi je pronašao, Arthur se suočava s nevidljivim, traži je posvuda i zalazi u podzemlje u potrazi za vratima zagrobnog života o kojem govore mitovi. Sudbine likova isprepliću se na magijsko-realističnom putovanju između živih i mrtvih. 'Himera' je remek-djelo talijanske redateljice Alice Rorwacher - moderna priča o suvremenom Orfeju, kroz koju gledatelje uvodi u osebujan pikarski svijet svojih junaka, a pritom funkcionira i kao osebujna meditacija o prolaznosti, klasnim odnosima i ljubavi. Film je premijerno prikazan u natjecateljskom programu Filmskog festivala u Cannesu, a našao se i na popisima najboljih prošlogodišnjih filmova. Na nedavno završenom Pulskom filmskom festivalu Himera je osvojila Nagradu Kino mreže, a u redovnu distribuciju kreće najesen. Informacije o ulaznicama potražite ovdje.

Izvor: Društvene mreže

Subota, Sarajevo

Sarajevo Film Festival ove godine slavi svoje jubilarno, 30. izdanje koje će od 16. do 23. kolovoza okupiti brojne umjetnike, zvijezde i publiku željnu dobrog filma, zabave i druženja. Iza jednog od najvažnijih filmskih festivala u jugoistočnoj Europi tri su desetljeća promicanja međukulturnog dijaloga i podrške filmskom stvaralaštvu, kulturi i održivosti. Detalje o programu provjerite ovdje.

  • +7
Počela je prodaja ulaznica za 30. Sarajevo Film Festival Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL