u širokom brijegu

Otvoren Mediteran film festival: Zbog tragičnih poplava nema zabavnog programa

10.10.2024 u 13:49

Bionic
Reading

Dvadeset i peto izdanje Mediteran Film Festivala (MFF) dokumentarnog filma u Širokom Brijegu započelo je u srijedu navečer s programom kojim su organizatori izrazili pijetet prema žrtvama nedavnih razornih poplava i odrona u Bosni i Hercegovini.

"Zbog tragedija u Jablanici i na poplavljenim područjima, ukidamo zabavne programe kako bismo izrazili poštovanje prema nastradalima", izjavio je festivalski direktor Tomislav Topić. U poplavama i odronima u BiH su do sada pronađena tijela 22 žrtve, a otvaranje MFF-a je pomaknuto s utorka na srijedu zbog Dana žalosti u BiH.

Festival je otvorila projekcija dokumentarnog filma Izbor za miss zatvora, Srđana Šarenca, u koprodukciji Srbije, BiH i Hrvatske. Tijekom četverodnevnog festivala prikazat će se po 10 dugometražnih i kratkometražnih dokumentaraca u natjecateljskoj konkurenciji.

Među njima su i ostvarenja hrvatskih redatelja 'Brod' Elvisa Lenića u dugometražnoj, te 'Bol' Ivana Faktora i 'Mjesto gdje govor šuti' Ivana Papića u kratkometražnoj produkciji.

Na festivalu u Širokom Brijegu bit će prikazan i dokumentarac 'Opet ćemo plesati' izraelskog redatelja Yariv Mozeva koji prikazuje potresan pogled očima pojedinaca koji su pretrpjeli brutalni napad na glazbeni festival Tribe of Nova u blizini granice s Gazom 7. listopada.

Festival, jedan od najstarijih kulturnih događaja u Bosni i Hercegovini, ponudit će snažan program domaćih autora, uključujući film Josipa Mlakića "O šumama i ljudima", koji se bavi temom eksploatacije šuma i njenim posljedicama na okoliš.

Zdravko Mustać, selektor festivala, istaknuo je da je ove godine posebno ponosan na dvadeset filmova u konkurenciji, uključujući dugometražne dokumentarce koji su nagrađivani na međunarodnim festivalima. "Ova selekcija pozicionira MFF na mapu regionalnih festivala i šire", rekao je Mustać.

Robert Bubalo, producent festivala, naglasio je važnost dodatnog kulturnog sadržaja, uključujući turizam, gastronomiju i glazbu. Na festivalu će se održati različite radionice, a među gostima su umjetnici Stephan Lupino i Dimitrije Popović, koji će voditi forume za mlade.

Međunarodni žiri od devet članova odabrat će najbolje filmove u tri kategorije, a publika će tradicionalno dodijeliti svoju nagradu. Festival će zatvoriti projekcija igranog filma "Božji gnjev" Kristijana Milića.