od 4. do 10. listopada

'Proslava' otvara Zagreb film festival, ova godina donosi još neke novosti

10.09.2024 u 13:48

Bionic
Reading

Nagrađivani film "Proslava" Brune Ankovića, ekranizacija istoimenog romana Damira Karakaša, otvorit će 22. izdanje Zagreb Film Festivala (ZFF) koje će se održati od 4. do 10. studenoga.

Nakon svjetske premijere u Karlovim Varima i trijumfa na Pulskom filmskom festivalu, gdje je osvojio čak šest nagrada, Ankovićev dugometražni prvijenac će na otvorenju ZFF-a imati svoju zagrebačku premijeru, najavljeno je s festivala.

Film prati 20-ak godina u životu glavnog junaka Mije i njegove obitelji u siromašnom ličkom selu i kroz tri ključna trenutka njegova života istražuje okolnosti koje dovode do ekspanzije ekstremizma u društvu.

U ulozi Mije pojavljuju se Bernard Tomić, Lars Štern i Jan Doležal, a ostale uloge tumače Krešimir Mikić, Klara Fiolić, Nedim Nezirović, David Tasić Daf, Tanja Smoje, Izudin Bajrović, Viktorija Lulić, Tena Šubarić i Rakan Rushaidat.

Teaser filma 'Proslava' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hulahop

ZFF donosi i švedsko-norveški "Hypnosis", u režiji Ernsta de Geera, crnohumornu satiru s “cringe faktorom” i Herbertom Nordrumom u glavnoj ulozi. U priči o mladom poduzetničkom paru de Geer, inspiriran motivom susramlja, satiričku oštricu usmjerava ka popularnim sloganima poput “budi svoj/a” i “budi ono što jesi.”

Nizozemsko-belgijski "Three Days of Fish" Petera Hoogendoorna humorna je kronika kompleksnog odnosa oca i sina, koju kritičari uspoređuju s filmovima Alexandera Paynea.

Natjecateljski program festival ove će godine prvi put imati i jedan animirani film, hvaljeni "Flow" latvijskog autora Gintsa Zilbalodisa o samotnom crnom mačku koji se udružuje s drugim životinjama u misiji preživljavanja apokalipse.

Film je prikazan na otvorenju programa Izvjestan pogled u Cannesu, u Annecyju je osvojio nagradu žirija, nagradu publike i nagradu Fondacije Gan za distribuciju, a projekcija na ZFF-u bit će ujedno i hrvatska premijera.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Gusto Entertainment

Iz programa se izdvaja i prvijenac nizozemske autorice Stefanie Kolk, "Milk", premijerno prikazan u Veneciji, koji se kroz priču mlade žene bavi temom tuge i žalovanja.

Film "Proslava" prikazuje se u dugometražnoj konkurenciji, a "Hypnosis", "Three Days of Fish", "Flow" i "Milk" dio su natjecateljskog programa Mreža festivala Jadranske regije.

Otvorenje Zagreb Film Festivala održat će se u Kinu SC-a, a programi u CineStaru Branimir, Kinu Kinoteka, MSU, Dokukinu KIC, i online na croatian.film.

Nova festivalska lokacija je zagrebačko kazalište Vidra, koje postaje službeno mjesto za druženja i razgovore.