bogat program

Srijedu na ZFF-u obilježava premijera 'Zbornice', dugometražnog prvijenca Sonje Tarokić

17.11.2021 u 10:39

Bionic
Reading

Film će nacionalnu premijeru imati večeras u kinu SC. Program počinje u 21 sat

Kao jedan od vrhunaca programa u srijedu Zagreb Film Festival najavljuje hrvatsku premijeru dugometražnog prvijenca Sonje Tarokić, 'Zbornica', a iz programa se izdvaja i u Cannesu nagrađeni islandski film 'Janje', te novi uradak Joachima Triera, 'Najgora osoba na svijetu'.

Program u Kinu SC kreće u 18,30 sati projekcijom islandskog filma 'Janje' Valdimara Jóhannssona, 'jezovitom folklornom bajkom koja daje potpuno neočekivani i uznemirujući portret obiteljskog života'.

Bračni par koji živi na izoliranoj islandskoj farmi sa stadom ovaca nailazi na neobično misteriozno novorođenče koje odluče zadržati i odgojiti kao vlastito dijete, što će za sobom povući teške posljedice.

Film je premijerno prikazan u programu Izvjestan pogled u Cannesu, gdje je osvojio Nagradu za originalnost, a upravo je i u utrci za nagradu Europske filmske akademije.

Jóhannssonov koscenarist na filmu je pjesnik i pisac Sjón, nominiran za Oscara za pjesmu u filmu 'Ples u tami' te koscenarist nadolazećeg filma Roberta Eggersa, 'The Northman'. Glavnu ulogu tumači Noomi Rapace.

Dugoočekivani dugometražni debi Sonje Tarokić

'Zbornica', dugometražni debi redateljice Sonje Tarokić, ZFF-ovoj publici poznate po kratkometražnim ostvarenjima prikazanima tijekom godina u programu Kockice, uključujući i Zlatnim kolicima ovjenčano 'Tlo pod nogama' iz 2014. svoju će nacionalnu premijeru imati u kinu SC u 21 sat.

'Ova drama altmanovskog duha o dinamici i unutarnjim konfliktima između zaposlenika jedne osnovne škole u Karlovym Varyma osvojila je dva posebna priznanja – glavnog te ekumenskog žirija', podsjećaju sa ZFF-a.

Film će publici predstaviti redateljica, glavna glumica Marina Redžepović i dio filmske ekipe, a nakon projekcije uslijedit će razgovor. Na programu je i kina Tuškanac u 13 sati.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Tuškanačko kino svoj program nastavlja u 17 sati projekcijom filma 'Velilki gazda' iz programa Velikih 5, mračne korporativne satire u režiji Fernanda Leóna de Aranoe.

Taj je film aktualni španjolski kandidat za Oscara, a karizmatičnog protagonista koji utjelovljuje prijateljsko lice kapitalističke korupcije tumači Javier Bardem.

'Najgora osoba na svijetu', novi film Joachima Triera s festivala opisuju kao razigranu i otkačenu romantičnu dramu, a kritika kao nezaobilazno filmsko štivo za milenijalce.

To je ujedno i završni dio trilogije 'Oslo', u kojoj norveški redatelj donosi suvremeni portret mladih na životnim prekretnicama. Prikazuje se u Tuškancu u 19,30 u sklopu programa Ponovno s nama.

U 22 sata započinje blok filmskih naslova iz natjecateljskih programa kratkometražnog međunarodnog filma i Kockica, a prikazuju se hrvatski filmovi 'Palikuća' Davida Gaše i 'Jesen našeg ljeta' Karla Voriha te inozemni 'Sve vrane svijeta' Tang Yi i 'Sjeverni pol' Marije Apčevske.

U Teatru &TD u 18 sati na programu je novi film Radua Judea, berlinskim Zlatnim medvjedom ovjenčano 'Baksuzno bubanje ili bezumni pornić', koji će nakon projekcije predstaviti glavna glumica Katia Pascariu.

Na istoj lokaciji u 20,30 sati na programu je britka i intrigantna studija raspada jedne obitelji, snimljena u hanekeovskoj maniri igre mačke i miša s gledateljima, 'Ljudski faktor' Ronnyja Trockera.

Taj je film dio programa Mreže festivala Jadranske regije, pa se do kraja tjedna može pogledati i online na platformi kinoeuropa.hr.

Program KinoKino Festivala za najmlađe donosi u Uraniju film 'Čuvari rijeke' rumunjskog redatelja Liviua Marghidana u 18 sati, priču o dječjoj družini koja ljetne praznike provodi na delti Dunava.

U okviru ZFF-ove platforme Industrija na panelu Spotlight Italy, koji će se od 17 sati odvijati u Talijanskom institutu za kulturu, govorit će se o mogućnostima koprodukcijske suradnje između Hrvatske i Italije.

Gostujući stručnjaci iz talijanske filmske industrije predstavit će vlastiti nacionalni audiovizualni sustav, s naglaskom na koprodukcijski forum 'Kada istok susreće zapad' te radionice RE-ACT.

Događanje se održava u organizaciji Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu – ICE Agencije i u suradnji s Veleposlanstvom Italije u Hrvatskoj i Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu.

Zagreb Film Festival održava se do 21. studenoga u Kinu SC, kinu Tuškanac, Teatru &TD, Uraniji i HUB-u 385, kao i na online platformama kinoeuropa.hr, croatian.film i ondemand.kinomeetingpoint.ba.