TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Stigla je 'Dobra bitka', serija koja šamara svu TV konkurenciju iz rubrike odvjetničkih drama

  • 02.12.2017 u 13:40

  • Bionic
    Reading

    Već se u sjajnoj seriji 'Dobra žena' vidjelo da, osim glavne junakinje Alicie Florrick, barem još jedna junakinja tog fikcijskog svijeta može izroditi dobru TV priču. Odlukom televizijskih magova, to je na kraju postala Diane Lockhart, elegantna, pametna i uspješna čikaška odvjetnica koja je nakon završetka 'Dobre žene' dobila i svoju seriju. 'Dobra bitka' odličan je spin-off i uz pravu nam je količinu novoga omogućio da uživamo i u onome što smo voljeli u 'Dobroj ženi'

    Diane Lockhart taman je bila na zalasku karijere. Zagazivši u šezdesete, nakon brojnih desetljeća uspješnog odvjetnikovanja u jednoj od najuspješnijih čikaških firmi te zapaženih angažmana u društveno korisnom radu za obespravljene i siromašne - odlučila se povući. Dobrostojeća odvjetnica već je zaljubljeno promatrala kućicu u cvijeću u kojoj bi mogla provesti svoju treću dob, pijuckajući uz listanje online oglasnika skupi brandy i slušajući klasičnu glazbu - kada je stigao koban telefonski poziv. Jedan od njezinih najboljih prijatelja, uspješni financijaš Henry Rindell, zapravo je varalica. Svima onima koji su ulagali u njegove fondove izveo je krivinu u stilu Bernieja Madoffa, što znači da su svi ostali bez ijednog novčića.

    Jedna od ulagačica bila je i Diane. 

    Diane je, dakle, totalno bez love, a da stvar bude gora, ne može se više ni vratiti u svoju tvrtku te se, debelo u šezdesetima, praktički nađe u situaciji da mora krenuti ispočetka. Pridružuje se zato firmi Reddick, Boseman, & Kolstad, također prestižnoj čikaškoj odvjetničkoj tvrtki, čiji su vlasnici Afroamerikanci i koji se upravo spremaju preuzeti veliki slučaj povezan s policijskom brutalnošću prema manjinama. No to nije sve. Zajedno s Diane, u tvrtku dolazi i Maia Rindell, kći osramoćenog Henryja, mlada odvjetnica koju je Diane uzela pod svoje mentorsko krilo...

    Rijetko je koja odvjetnička serija, s možebitnim izuzetkom 'Zakona u Los Angelesu' na američkoj televiziji uspjela osvojiti toliko naklonosti publike i toliko hvale kritičara kao nedavno okončana 'Dobra žena', serija koja se vrtjela oko Alicije Florrick (Julianna Margulies), četrdesetogodišnje odvjetnice koja se vraća na posao nakon što joj muž - dotadašnji državni tužitelj - bude optužen za iskorištavanje položaja i seksualne prijestupe. Priča o teško ranjenoj, ali snažnoj, pragmatičnoj ženi koja iz pepela svojeg dosadašnjeg života uspijeva izgraditi karijeru, utjecaj, moć, pa i vrlo šarolik privatan život bila je jednostavno prava poslastica. Uz izvrsne glumce, dobre scenarije koji su se svaki tjedan doticali jednog suvremenog društvenog problema ili pojave, 'Dobra žena' je vrlo uspješno otplovila svojih sedam sezona, ali se pred kraj počelo šuškati da će netko od likova predstavljenih u seriji dobiti svoju seriju, svoj, kako ga Ameri zovu, spin-off.

    Foršpan za 'Dobru bitku' Autor: YouTube

    Svašta se nagađalo - da će to biti simpatičan nervozni politički savjetnik Alicijinog supruga, Eli Gold, možda čak i njegova spaljena kćerka Marissa, da bi to mogla biti i potpuno nenormalna, ali genijalna odvjetnica Elsbeth Tascione, no na kraju su američki televizionari ipak donijeli najlogičniji izbor. Svoj je nastavak priče dobila Diane Lockhart, uz Aliciju vjerojatno najsnažniji lik u seriji, utjelovljena u sjajnoj Christine Baranski, koja je domaćoj publici poznata iz brojnih dramskih i komičnih uloga, u novije vrijeme, primjerice, kao majka Leonarda Hoffstadtera u 'Teoriji velikog praska'.

    'Dobra bitka', serija koju je Diane dobila kao spin-off svojeg dotadašnjeg života u 'Dobroj ženi' u nekim je segmentima vrlo slična 'Dobroj ženi'. Naravno, i jedno i drugo su odvjetničke serija pa u njima možemo guštati u svim onim dosadašnjim zanimljivim storijama iz sudnice i oko nje, a sve uz začine osebujnih sudaca i odvjetnika kakve su autori 'Dobre žene' i 'Dobre bitke' oduvijek voljeli. Slične su i po tome što je u obje riječ o snažnim, samostalnim ženama koje su doživjele gotovo kobne udarce i morale u nepovoljnoj situaciji okrenuti vlastiti život naglavce. No razlika je u tome što Diane, iako glavna junakinja, ipak nije alfa i omega 'Dobre bitke'. Kao što i naslovi govore - u 'Dobroj ženi' više je bilo riječ o ženi, a u 'Dobroj bitki' fokus je pomalo premješten na akciju.

    Christine Baranski o seriji 'Dobra bitka' Autor: YouTube

    Tako ćete u ovoj seriji, koju usput budi rečeno možete pogledati na domaćoj ispostavi HBO-ovih platformi - možda malo manje saznati o samim osobnim previranjima Diane Lockhart, ali ćete saznati podosta o ponzie prevarama i njihovim posljedicama, o tome kako se s takvim situacijama nose članovi obitelji (navodnih) prevaranata, ali i o mnogočemu drugome. Za razliku od 'Dobre žene', koja se tim segmentom svojega svijeta nije baš previše bavila, u 'Dobroj bitki' scenaristi će vas malo upoznati i s proturječnostima u životu i radu američkih odvjetnika liberalnije orijentacije. 

    'Dobra bitka' se, naime, odvija u Trumpovu svijetu, čak dapače, Trumpova pobjeda jedan je od prvih prizora u prvoj epizodi, i od tog trenutka nadalje, serija se dosta bavi svima onima koji su užasnuti i razočarani Amerikom u kojoj je takav čovjek postao predsjednik. To su mahom također bogati i privilegirani odvjetnici, borci za društvenu pravdu i ini akteri liberalnijih nazora koji se sada - zato što ipak borave u privilegiranom svijetu visokog odvjetništva - moraju sve češće susretati s onima koji razmišljaju na potpuno drugačiji način od njih te s njima koji put sklapati i faustovske sporazume.

    Felix Staples, alt-right troll nalik Milu Yiannopoulosu u 'Dobroj bitki' Autor: YouTube

    Susrest ćete se zato u 'Dobroj bitki' i s hiperpopularnim blogerima takozvane alt-right scene, susrest ćete se i s odvjetnicima koji se međusobno počinju dijeliti po tome za koga su glasali, a susrest ćete se i s licemjerjem u tom 'društveno pravednom' svijetu koji se suprotstavlja onom Trumpovu.

    Iskombiniramo li to sa svim onim što smo voljeli u 'Dobroj ženi' - uključujući i povremeno ili stalno pojavljivanje nekih likova (doduše, ne i Alicije Florrick), za 'Dobru bitku' možemo samo reći da je još malo više istog onog dobrog sadržaja koji smo gledali i dosad, ali još s malo suvremenog šlaga na vrhu. Alicia Florrick iz 'Dobre žene' na kraju je svoje serije popušila šamarčinu upravo od Diane. 'Dobra bitka' šamara i dalje - no ovaj put ne ljude, nego svu televizijsku konkurenciju iz rubrike odvjetničkih drama. Nemojte je propustiti.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.