PREPORUKA FANOVIMA

Što ovog ljeta čita Bill Gates

18.07.2013 u 14:52

Bionic
Reading

Osnivač Microsofta Bill Gates na svojem je blogu podijelio popis knjiga koje planira pročitati tijekom ljeta i svojim fanovima predložio da učine isto

Prvi čovjek Microsofta sa svojim je fanovima podijelio osobnu listu za ljetno čitanje i 'pratiteljima' preporučio da pročitaju 'The World Until Yesterday' autora Jareda Diamonda.

U svojoj knjizi Diamond donosi priče o primitivnim društvima i običajima iz kojih možemo učiti. Gates, inače veliki poklonik Diamondovih djela, čitatelje poziva da mu se pridruže u čitanju i komentiraju djelo te se uključe u raspravu.

Gatesovu ljetnu lektiru čine uglavnom publicistički naslovi uz izuzetak trilera koji mu je preporučio prijatelj te inzistirao da ga pročita. Riječ je o romanu 'Patriot and Assassin' Roberta Cooka, trileru o terorističkom planu napada na američko tlo.

Gates je priznao da vrlo rijetko čita romane te da su 'Igre gladi' Suzanne Collins zadnje što je pročitao, šaljivo napomenuvši da vjeruje da će u Cookovom romanu biti manje streljaštva.

Na Gatesovom literarnom meniju naći će se i knjige 'How Children Succeed: Grit, Curiosity, and the Hidden Power of Character' Paula Tougha koji tvrdi da su ustrajnost i optimizam od ključne važnosti za uspjeh djece.

'However Long the Night: Molly Melching's Journey to Help Millions of African Women and Girls' autorice Aimee Molloy djelo je koje je oduševilo Gatesovu suprugu Melindu, a donosi priču o udruzi Tostan čiji je inicijalni cilj bio stati na kraj obrezivanju žena, da bi danas područje borbe proširili na različita područja vezana uz prava i poboljšanja položaja žena.

Čitateljima preporučuje i knjigu 'Whistling Vivaldi: How Stereotypes Affect Us and What We Can Do' Claudea Steelea, koju je čitao nedavno, kazavši kako je iz nje naučio mnogo o različitim oblicima i slojevima diskriminacije kojih često nismo ni svjesni.

Cjelokupan popis dostupan je na internetskim stranicama.