MIJENJAT ĆE SE ZAKON

Svi bijesni zbog cirkusa s kartama za Oasis: Glazba nije taksi ili hotel!

10.09.2024 u 17:20

Bionic
Reading

Već gotovo dva tjedna traje trakavica oko karata za koncerte na stadionskoj turneji britanske grupe Oasis, koje su rasprodane u jednom danu, a zbog velike potražnje njihova cijena je u nekim trenucima sa 135 skočila na 355 funti

Ozloglašena tvrtka za prodaju ulaznica Ticketmaster brani se time da u uvjetima korištenja njihove stranice, koje su korisnici prihvatili prije procesa kupnje i unošenja broja kartice, stoji da se cijena ulaznica u bilo kojem trenutku može povećati ili smanjiti temeljem potražnje. Riječ je o sličnom principu na kojemu funkcioniraju usluge taksija ili rezervacija hotelskih soba preko popularnih servisa, no u glazbi je ovakva situacija bez presedana, pa su korisnici s pravom bijesni.

I ne samo oni. Britanska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (CMA) otvorila je predmet protiv Ticketmastera kako bi utvrdila je li model 'dinamičnih cijena' utemeljen i opravdan u ovom slučaju. Ticketmaster je najavio da će surađivati jer se iza brda valja puno veći problem - ako se ovoga puta i uspiju izvući, zakonodavac će im ovakvu praksu u budućnosti onemogućiti zakonskim izmjenama. Zasad doduše uglavnom na deklaratornoj razini: ministrica kulture u britanskoj vladi Lisa Nandy pozvala je na reviziju zakonskih propisa o prodaji ulaznica, a premijer Keir Starmer ovakvu je praksu nazvao 'depresivnom'.

Budući da se jedan od koncerata na spomenutoj turneji Oasisa održava u Dublinu, s ovim procesom odmah je krenula Republika Irska, članica EU-a u kojoj se zakoni ponešto razlikuju od onih u Velikoj Britaniji. Jim O’Callaghan, zastupnik irske vladajuće stranke Fianna Fáil, odmah je podnio prijedlog za izmjene Zakona o prodaji ulaznica iz 2021. Njime je Irska pokušala zabraniti preprodaju ulaznica iznad nominalne vrijednosti, no model 'dinamičnih cijena' tada još nije bio korišten za njih, pa ga zakonodavac nije ni mogao predvidjeti.

Potrošačka udruga: Vratite im pare!

U ponedjeljak se oglasila i najveća britanska udruga za zaštitu potrošača po imenu Which? te od Ticketmastera traži da korisnicima vrati preplaćeni iznos ulaznica. Which? tvrdi da 'nedostatak transparentnosti Ticketmastera predstavlja kršenje Zakona o zaštiti potrošača od nepoštenog trgovanja jer su mnogi fanovi bili obaviješteni o poskupljenjima tek nakon što su već pokušali dodati jeftinije ulaznice u svoje košarice. Oasis i Ticketmaster trebali bi učiniti pravu stvar i vratiti novac obožavateljima koji su bili prisiljeni platiti veće cijene ulaznica, a koje su samo nekoliko sati ranije bile upola jeftinije', stoji u njihovoj izjavi.

Izvor: Društvene mreže / Autor: CBS

Oasis je poduzeo svoj mali korak prema popravljanju situacije, osmišljavajući strategiju prodaje ulaznica za nove zakazane koncerte na Wembleyju uz pozivnice. Bend se distancirao od 'dinamičnih cijena', tvrdeći da nisu bili svjesni da će biti tako drastično podignute: 'Mora biti jasno da Oasis odluke o prodaji karata i cijenama u potpunosti prepušta promotorima i menadžmentu te niti u jednom trenutku nisu bili svjesni da će se koristiti dinamično određivanje cijena', rekli su.

Ticketmaster je pak uputio fanove da preprodaju svoje ulaznice za Oasis po punoj cijeni koju su platili putem servisa Ticketmaster ili Twickets. Mogu ih i vratiti, ali isključivo u roku od 24 sata da bi se ostvario puni povrat. Nakon toga moguće ih je preprodati samo putem istog servisa na kojemu su i kupljene. S obzirom na to da je Oasis sada počeo prodavati karte po 'normalnim' cijenama, onima koji su ih preplatili to je slaba utjeha.