TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

U finalu 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' svi su se grlili i ljubili, samo je nedostajalo da zapjevaju...

  • 10.12.2017 u 12:50

  • Bionic
    Reading

    U finalu pete sezone showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' nije bilo nekih velikih iznenađenja. Pobijedili su favoriti, žiri je u konačnoj ocjeni sve pohvalio, pale su suze radosnice, svi su se grlili i ljubili, samo je još nedostajalo da držeć' se za ruke zapjevaju 'Nek živi ljubav'. Pa ipak, bilo je sasvim gledljivo. Kao, uostalom, i cijela sezona

    Kad bih tražila najkraći izraz kojim bih opisala kako mi je izgledalo sinoćnje finale pete sezone RTL-ova amaterskog kuharskog natjecanja 'Tri, dva, jedan - kuhaj!', bio bi to onaj legendarni purgerski če-če. Ako ne znate što znači, tko vam je kriv, budite sretni što nisam napisala hercig jer bilo je i to, a do kraja ove rečenice ipak ću popustiti i u duhu međudijalektalnog razumijevanja reći da je sve bilo jako simpatično. 

    Nije, doduše, bilo nekih velikih napetosti, čak se i produkcija, čini mi se, nije zamarala trikovima kojima se stvara dojam neke goleme neizvjesnosti, pa nisam morala kolutati očima i mrmljati: 'Pa dobro, daj, majku mu, nije da spuštaju letjelicu na Mars!'. I raspoloženje je bilo nekako više slavljeničko nego natjecateljsko, iako se finalisti vjerojatno ne bi složili sa mnom. Oni, ako ovo čitaju, misle nešto u stilu: 'Nabijem te na slavljeničku kuhaču!' i okej, priznajem da se vidjelo kako njima baš sve skupa i nije bila gala-večer, nego golem stres, ali govorim o tome kako je izgledala emisija.

    Žiri i voditeljica posebno su se uredili i izgledali fantastično (posebna pohvala onima koji su im birali odjeću - svaka čast!), okupilo se društvance bivših natjecatelja, familije i prijatelja finalista, pohvale serviranim jelima prštale su na sve strane, klopa je zbilja izgledala interesantno i sve u svemu, samo sam čekala da se svi uhvate za ruke i zapjevaju 'Nek živi ljubav'.

    Mislio bi čovjek da će onda, zbog takve miroljubive atmosfere međusobnog uvažavanja i naklonosti - emisija biti dosadna. I možda u maloj mjeri i jest bila dosadnija od onih koje su prethodile finalu, kada su pritisak, manje ili veće kuhinjske katastrofe, komentari članova žirija i međusobna koškanja natjecateljskih parova davali određenu dinamiku i reality show dimenziju cijeloj priči. No ipak se to dalo gledati bez padanja u san pred televizorom, bilo je dovoljno gledljivo čak i ako niste pratili cijeli serijal te se emotivno angažirali u navijanje za jedan par.

    Tajna takve gledljivosti ovoga showa leži u dosta dobroj međuigri koju ekipa uspijeva ostvariti s natjecateljima, ali i jedni s drugima. Prije svega je tu žiri - Tomislav Špiček, Mate Janković i Mateja Domitrović Sabo uspjeli su se međusobno odlično složiti (barem pred kamerama) i stvoriti dinamiku u kojoj je legendarni Špiček neka mješavina simpatičnog gunđala i kajkavskog zafrkanta, dok njih dvoje uglavnom umiru od smijeha na njegove face i fore. Dobar im je i odnos prema natjecateljima i uspjeli su nekako izbalansirati pravu dozu strogoće, prigovora, čak i ponekad okrutnih komentara s dobrohotnim pedagoškim pristupom iz kojeg natjecatelji (pa i gledatelji!) mogu nešto naučiti. 

    Zabavni prizori iz showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' Autor: RTL

    Istina, malo me živciralo što su tijekom isprobavanja slijedova jela u finalnoj emisiji svi redom imali petsto i pet prigovora (juha pregusta, čili im spalio usta, KAJEOVO itd.), a onda, u konačnoj ocjeni, nijedan taj prigovor nisu izgovorili, nego su se pridružili cijeloj 'Nek živi ljubav' atmosferi i ama baš za sva jela rekli da su bila super-duper-turbo-dizel. No to je valjda tako zbog nečega moralo biti. Nojedino je taj segment sinoćnje emisije djelovao malo isforsirano i kao da se nastoji namjerno razvodniti jer je, eto, finale, pa ajmo svi bit frendovi. Drugo je sve bilo OK.

    RTL televizija, nažalost, inače nije televizija koja se može pohvaliti brojnim kvalitetnim sadržajima. Ima nešto pristojnog informativnog programa, tu i tamo im se zalomi još ponešto gledljivo, bilo iz domaćeg ili iz stranog otkupa, ali inače im programom dominiraju reality trash, filmovi odabrani bez ikakvog kriterija kvalitete i serije koje se repriziraju osamsto pedeset puta. Zbog toga emisija 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' - koja je po svojem formatu isto mogla ispasti reality trash - dosta odskače od ostatka RTL-ovštine. Prilično uspješna ekipa, odlično odabran žiri i suvislo prilagođen format, eto, već petu sezonu uspijeva isfurati na prilično dobroj razini i s prilično gledljivim epizodama. Imali su, dakako, uspona i padova, imali su nekih lošijih i nekih boljih sezona, promašaja pri izboru članova žirija, ali i punih pogodaka. Ne treba im zato zamjeriti što su se u zadnjoj epizodi sezone možda malo razljigavili. To bi otprilike bio produkcijski ekvivalent onih simpatičnih suza radosnica u koje je pri kraju briznuo jedan od članova finalističkih parova. Ajd, dobro, ipak je finale, ajmo svi bit frendovi!

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.