kulturni vodič

U Pulu stiže Bijelo dugme, počinje Špancirfest, a ni Zagreb ne zaostaje

19.08.2024 u 12:10

Bionic
Reading

Ovog tjedna nudimo dva koncerta, dvije filmske projekcije na otvorenom i ulični festival

Ponedjeljak, Hendrixov most

Stotine promrzlih i izgladnjelih ljudi plutaju na brodovima usred Mediterana bježeći od rata. Scene su to koje smo navikli gledati u posljednje vrijeme... Ali godina je 1944. i izbjeglice bježe iz Europe u Afriku. Nakon kapitulacije Italije, a prije dolaska njemačke vojske, Tito je uz pomoć saveznika odlučio evakuirati 28 tisuća stanovnika Dalmacije u Egipat te su dvije godine živjeli pod šatorima usred pustinje, u svojevrsnom komunističkom naselju koje je trebalo pokazati Zapadu kako će izgledati nova Jugoslavija kad završi rat. Ovo je priča o njima. Autor ovog nagrađivanog filma je Ivan Ramljak, prikazuje se od 21 sat podno Hendrixovog mosta u sklopu Green River Festivala, a ulaz je besplatan. Detalje o ostalim programima ovog simpatičnog festivala provjerite ovdje.

Utorak, Močvara

Pretpostavit ćemo da ste, barem ako posljednjih godina iole pratite glazbene aktualnosti, već negdje vidjeli ime Militarie Gun - primjerice, njihov prvi LP 'Life Under the Gun' našao se na manje-više svakoj relevantnoj top listi albuma iz 2023. No krenimo od početka, a na početku je Ian Shelton (renesansni čovjek i tip koji stoji iza - barem u punk krugovima - cijenjenog projekta Regional Justice Center) u pandemijskoj dokolici započeo Militarie Gun kao solo projekt. Postava je proširena nekolicinom sjajnih mladića, od kojih ćemo izdvojiti Nicka Cogana, inače gitarista izvrsnih Drug Church, i nakon toga ništa nije bilo kao prije. Ulaznice se u pretprodaji mogu nabaviti za 14 eura, a na ulazu će koštati 18 eura. Zvijezdama večeri pridružit će se bendovi Lip Critic i Modern Love Story.

Izvor: Društvene mreže

Srijeda, Ljetna pozornica Tuškanac

Dita (Anamaria Marinca - '4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana') nikada nije htjela biti majka, no nakon smrti djevojke Suade prisiljena je preuzeti brigu o njezine dvije kćeri, maloj neposlušnoj Miji i buntovnoj tinejdžerici Vanesi. U pomoć joj priskače dugogodišnji prijatelj Toni. Dok se borba karaktera rasplamsava, njih tri postaju neobična obitelj, prisiljena izboriti se da ostane zajedno. 'Domaćinstvo za početnike' Gorana Stolevskog, redatelja poznatog popularnog folk horora 'Nećeš biti sama' (2022.), predstavlja žanrovski zaokret u napetu obiteljsku dramu. Premijerno je prikazan u Veneciji i osvojio je nagradu Queer Lion te bio makedonski kandidat za Oscara. Na Pulskom filmskom festivalu osvojio je Zlatnu arenu za najbolju hrvatsku manjinsku koprodukciju te za izvedbu Vladimira Tintora u sporednoj ulozi. Ulaznice po cijeni od pet eura mogu se nabaviti ovdje.

Domaćinstvo za početnike, foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Petak, Varaždin

Varaždinski 26. Špancirfest počinje u petak 23. kolovoza, a na njemu će se predstaviti više od 200 glazbenih programa, dvadesetak performera te kazališni program. Gradom će se uz špancirere šetati dame u povijesnim haljinama, a one s Purgarima organiziraju humanitarni projekt. Posjetitelji će tako do 1. rujna imati priliku upoznati se i družiti s brojnim ženama koje su obilježile varaždinsku povijest te će zainteresiranima ispričati svoje priče, priopćili su iz gradske Turističke zajednice. U Školskoj ulici bit će postavljena izložba umjetničkih djela nastalih na 1. i 2. likovnoj koloniji pod nazivom Varaždinski Purgar, a posjetitelji Špancirfesta imat će priliku pridružiti se humanitarnom projektu Varaždinske građanske garde - Purgara i Dama u povijesnim haljinama. Tim se projektom kroz donacije i otkup umjetničkih djela osiguravaju sredstva za nabavku i postavljanje igrala za djecu s invaliditetom na dječjim igralištima u gradu. Dosad su kroz projekt, u prošle dvije godine, postavljena tri igrala. Čitav program provjerite ovdje.

  • +16
Špancirfest Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic

Nedjelja, Cave Romane

Bijelo dugme - jedan od najvećih rock sastava s našeg područja - slavi 50 godina velikom dvogodišnjom turnejom koja u Hrvatskoj kreće u nedjelju 25. kolovoza na jedinstvenoj pozornici antičkog kamenoloma Cave Romane u Vinkuranu pored Pule. Sve ulaznice za ovaj koncert su rasprodane, a bend je najavio i novi datum na hrvatskom dijelu turneje - 29. studenoga u Sportskoj dvorani Gradski vrt u Osijeku. Prvi koncert u Hrvatskoj na turneji 'Doživjeti stotu' održat će se u fantastičnom ambijentu starorimskog kamenoloma Cave Romane, jedinstvenoj pozornici na otvorenom, okruženoj 40 metara visokim kamenim liticama te smještenoj u srcu najstarijeg istarskog kamenoloma iz kojeg je vađen kamen za pulsku Arenu te mnogobrojne druge građevine i spomenike u Hrvatskoj, od antike do devedesetih godina prošlog stoljeća. Ulaz se otvara u 19 sati, koncert će krenuti u 21 sat, a publika se moli da dođe na vrijeme i izbjegava dolazak osobnim automobilima te da koristi taksi. Parking za automobile pored kamenoloma Cave Romane omogućen je uz redarsku službu, ali je ograničenih mogućnosti, a uz to će se moći parkirati s jedne strane ceste. Ulica prema kamenolomu bit će jednosmjerna od 18 sati iz smjera Dolinke.

  • +4
Bijelo dugme na Arsenal Festu Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: M.M./ATAImages/PIXSELL