'TIŠINA KOJA JE SRUŠILA SPOMENIK'

Virtualna obnova Bakićeva spomenika na Papuku osvojila nagradu Europa nostra

19.10.2024 u 16:30

Bionic
Reading

Projekt "Tišina koja je srušila spomenik" umjetnika Sandra Đukića i Srpskog narodnog vijeća (SNV) virtualna rekonstrukcija Spomenika pobjedi naroda Slavonije, u subotu je osvojio Nagradu Europa Nostra za najbolje europske iskorake u zaštiti kulturne baštine.

Nagrada se dodjeljuje u suradnji s Europskom komisijom, a SNV-ov projekt "Tišina koja je srušila spomenik" izabran je među 26 najboljih u Europi. Projekt predstavlja virtualnu rekonstrukciju uništenog Spomenika pobjedi naroda Slavonije, apstraktne skulpture kipara Vojina Bakića iz 1968. godine. Spomenik je srušen 1992. godine, a zahvaljujući tehnologiji proširene stvarnosti, umjetnik Đukić omogućio je virtualni povratak tog remek-djela.

Na svečanosti u Kamenskoj, predsjednik SNV-a Milorad Pupovac istaknuo je kako je ovo priznanje dokaz da inovativni pristupi očuvanju kulturne baštine mogu promijeniti način na koji promatramo povijest. "Ponosni smo što smo prepoznati među najboljima u Europi, i to za naš inovativni pristup rekonstrukciji baštine kroz proširenu stvarnost", izjavio je Pupovac.

  • +5
Dodjela nagrade Europa Nostra za projekt Sandra Đukića Tišina koja je srušila spomenik Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Vesna Marjanović iz Europa Nostre istaknula je važnost antifašističkih vrijednosti koje projekt promovira, naglasivši kako su "u današnjem vremenu očuvanje baštine i borba protiv zaborava važniji su nego ikad." Nagrada nije samo priznanje za kulturnu baštinu već i za inovativnu primjenu novih tehnologija, istaknuo je umjetnik Sandro Đukić.

"Naš projekt obnavlja ne samo spomenik, već i društveni dijalog o vrijednostima tolerancije i antifašizma", poručio je i dodao kako spomenik nije samo fizički objekt, već simbol društvenih vrijednosti koje treba očuvati.