'new age for every age'

Započeli 'Ulyssesovi dani klavira' na Brijunima

13.08.2019 u 09:53

Bionic
Reading

U vrtu Etnografskog muzeja na Velikom Brijunu u ponedjeljak navečer su, koncertom pod nazivom 'New Age For Every Age' pijanista i skladatelja Mateja Meštrovića i njegovih gostiju Matthewu Mayera iz SAD-a i Antonije Pacek iz Austrije, započeli 'Ulyssesovi dani klavira'

U ulozi domaćina programa 'New Age For Every Age' pozvao je u goste dvoje uspješnih kolega. Neki to nazivaju 'new age', neki 'neoklasika', ali za njega i autore-izvođače koje je odabrao, Antoniju Pacek, Osječanku s bečkom adresom, i Matthewa Mayera iz Omahe, to je prvenstveno glazba puna emocija.

Klavirsku večer publika je nagradila burnim pljeskom. Inače u četiri uzastopne večeri, za koncertnim će se klavirom izredati niz domaćih i stranih glazbenika u širokom stilskom i žanrovskom rasponu, svjedočeći o primjenjivosti i vitalnosti tog tradicionalnog glazbala.

Sutra tako nastupa Silence, ljubljanski autorsko-izvođački duo koji je aktivan već dvadesetak godina, Primož Hladnik i Boris Benko, a u srijedu 14. kolovoza mladi pijanist Karlo Hubak s izborom Beethovenovih sonata.

Četvrtim koncertom tog svojevrsnog mini-festivala, u četvrtak 15. kolovoza, predstavit će se renomirana pijanistica s Malte - Charlene Farrugia, s djelima Liszta, Brahmsa, Chopina i Saint Saensa.

Cijelu će manifestaciju, u organizaciji Kazališta Ulysses, zatvoriti i zaokružiti upravo onaj čijim je nastupom i započela. Ekskluzivnim i spektakularnim koncertom 'Classic for New Generation', u nedjelju 18. kolovoza na tvrđavi Minor na Malom Brijunu, Matej Meštrović će predstaviti svoje nove autorske radove 'Danube Rhapsody' i 'New England Rhapsody' s nedavno objavljenog albuma u izdanju moćne američke diskografske kuće Parma Recordings. Nastupit će uz pratnju Južnočeške filharmonije pod ravnanjem dirigenta Mirana Vaupotića.