najuzbudljiviji gospodarski dan

16. Dan velikih planova: Kako se pripremiti za izazove u poslovnoj 2025.?

10.09.2024 u 11:34

Bionic
Reading

Nadolazeća jesen neće biti vruća samo u meteorološkom pogledu, već i u ekonomskom s obzirom na najavljena poskupljenja energenata i novi krug porezne reforme koji je donio vjerojatno najkontroverzniji namet u Hrvata – oporezivanje nekretnina. O takvoj vrućoj jeseni i kako će utjecati na poslovne planove u idućoj godini već tradicionalno bit će riječi na 16. Liderovom skupu Dan velikih planova, koji će se 18. rujna održati u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin.

Pripreme za taj najuzbudljiviji gospodarski dan u godini u punom su jeku. S obzirom na sve gospodarske i geopolitičke okolnosti koje pritišću svjetsko gospodarstvo, zasigurno je da zanimljivih tema i osvrta na konferenciji neće nedostajati. O njima ćemo doznati iz prve ruke od čelnih ljudi hrvatskog gospodarstva i financijskog sektora koji će iznijeti svoje prognoze i predviđanja za iduću godinu.

Uz rat u Ukrajini kojem se ne nazire kraj, najvažniji geopolitički izazov ove će godine bez sumnje biti američki predsjednički izbori. Neovisno o tome tko će iduće četiri godine stolovati u Bijeloj kući, posljedice na Europsku uniju neće biti beznačajne. Na temu globalnih političkih rizika i njihovog utjecaju na Hrvatsku najavljeno je obraćanje Zorana Milanovića, predsjednika Republike. Uz predsjednika Milanovića, 'boje politike' predstavljat će i ministar financija Marko Primorac. Ovih dana medijima najzanimljiviji predstavnik Vlade uslijed najavljenih poreznih promjena koje donose i kontroverzni porez na nekretnine govorit će na Liderovoj konferenciji o financijskoj i poreznoj politici Vlade u idućoj godini.

Nakon ovih analiza političkog konteksta, na red dolaze dvije makroekonomske analize koje će pružiti dva zanimljiva inozemna ekonomista. Globalni pogled dat će Ivailo Izvorski, glavni ekonomist Svjetske banke za Europu i srednju Aziju od kojeg će okupljeni čuti što očekivati od globalnih i regionalnih ekonomskih trendova. Malo uži pogled na 'naše' područje srednje i istočne Europe dat će Mauro Giorgio Marrano, stariji ekonomist talijanske banke UniCredit za područje srednje i istočne Europe u prezentaciji pod nazivom 'Makroekonomske prognoze za 2025.'.

Gospodarski događaj koji je obilježio ovu godinu već je sada, bez sumnje, Podravkino preuzimanje poljoprivrednog poslovanja Fortenove za 333 milijuna eura. Kako će ta akvizicija transformirati poslovanje koprivničke kompanije i što može očekivati hrvatski prehrambeni sektor u 2025. reći će nam predsjednica Uprave Martina Dalić u razgovoru '1 na 1' s glavnim urednikom Lidera Mišom Šajatovićem.

Predvodnici pojedinih industrija na tri zanimljiva okrugla stola predstavit će planove svojih kompanija i ključne izazove i trendove u raznim branšama u idućoj godini.

Kako se pripremiti na izazove u idućoj godini okupljeni će čuti u panel raspravi od tri ugledna gospodarstvenika. Pod 'dirigentskom' palicom moderatorice Gordane Gelenčer, Ivan Artuković, predsjednik Uprave Francka, Ivan Čulo, prvi čovjek Hrvatske pošte i Gordan Kolak, čelnik Končara, gospodarstvu, tvrtkama i poduzetnicima ponudit će korisne i upotrebljive informacije za izradu i doradu planova poslovanja u turbulentnim vremenima, u uvjetima inflacije, recesije, rasta cijena energenata, sve češćih elementarnih nepogoda i intenzivnoga tehnološkog napretka.

Kako preusmjeravanjem financijskih tokova prema održivim ulaganjima, uspostavljanjem održivosti u upravljanju rizicima i doradom postojećih poslovnih planova voditi poslovanje u uvjetima krize govorit će Hrvoje Glavaš (INA), Tomislav Miletić (P & C Automobil Import - Grupa Emil Frey), Iva Rogović Lekić (Marsh McLennan Hrvatska) i Ivić Vodopija (Maersk) na okruglom stolu 'Upravljanje rizicima i održivost'.

Treći okrugli stol 'Razvoj poslovanja – prilike i opasnosti' okupit će Dragana Baškarada iz Studenca, zatim poznatog tehnološkog poduzetnika Damira Sabola te Dragutina Kamenskog, prvog čovjeka građevinske kompanije Kamgrad. Ova trojica gospodarstvenika dat će praktične smjernice poduzetnicima i menadžerima koji izrađuju poslovne planove za 2025., odnosno niz procjena o tome kakva će biti sljedeća poslovna godina. O tome progovaraju sudionici panela, svaki iz svoga kuta i sektora.

U posljednjih 14 godina Dan velikih planova postao je zaštitnim znakom Liderovih konferencija. Do sada je okupio oko 5300 sudionika i 270 govornika, mahom industrijskih lidera, makroekonomskih stručnjaka te čelnika iz političkog i javnog života. Konferencija je stekla status političko-ekonomskog ‘must be‘ događaja. Svoj status potvrdit će i ove godine programom i izborom govornika, mahom predvodnika raznih industrija u Hrvatskoj, svjetskih makroekonomista, predstavnika javnog sektora i državnih institucija.

Ne propustite priliku za druženje s najuspješnijim poduzetnicima, prijavite se na vrijeme za sudjelovanje na 16. Danu velikih planova koji se održava 18. rujna u Kristalnoj dvorani hotela Westin Zagreb. Osigurajte svoje mjesto na vrijeme putem poveznice.