GASTROPUTOVANJA

Ako tragate za najboljim pizzerijama na svijetu, naći ćete ih u Italiji, ali i New Yorku i – Tokiju

26.10.2024 u 19:35

Bionic
Reading

Zbog sušija bi najbolje bilo ići u Japan, zbog burritosa u Meksiko, a zbog pizze u Italiju. No, postoji mali 'problem'. Globalizacija je učinila da sve to možete jesti gdje god da putujete. Pizza je možda najbolji primjer, valjda nema jela koje je toliko lokalno, a istodobno se toliko raširilo svijetom. Dapače, ponegdje je postala bar jednako važna kao u, recimo, Napulju.

Recimo, solidan broj Amerikanaca reći će vam da je pizza jedno od 'autentičnih' američkih jela. I - nemojte odmah skakati na zadnje noge - neće biti previše daleko od istine. Naravno da je u pitanju talijanski, napolitanski izum. No migranti preko Atlantika donijeli su svoj ukus, znanje i tradicionalne recepte, i pretvorili ne samo pizzu nego i općenito talijansku kuhinju u jednu od najvažnijih globalnih gastro činjenica.

Ako ste baš veliki ljubitelj pizze, i možete je jesti na svakom mjestu i u svakom trenutku, zanimljivo je istraživanje napravio portal Chef's Pencil koji inače objavljuje recepte. Potaknuti time da je listopad u SAD-u od 1987. odlukom Kongresa Nacionalni mjesec pizze, proučili su koliko je pizza popularna, ali i dobra, izvan zemlje svoga podrijetla. Uzeli su podatke o online pretragama koje objavljuje Google Trends, te recenzije i vodiče s portala 50 Top Pizza, čije je sjedište u Italiji, ali pruža informacije i ocjene najboljih pizzerija širom svijeta. Sasvim dovoljno kao pomagalo na budućim putovanjima.

Google Trends je tako ponudio podatke o najvećem postotku pretraga najpopularnijeg internet pretraživača vezanih uz pizzu, zaključak je da se time može otkriti koliko su stanovnici ili posjetitelji neke lokacije vezani uz to jelo, bilo da tragaju za sastojcima, najboljim lokalnim pizzerijama ili lancima, priboru za pečenje...

I rezultat je (za neupućene) iznenađujući. U posljednjih pet godina najzainteresiraniji za pizzu bili su stanovnici i turisti u američkoj Philadelphiji. Očekivani gradovi ostali su iza njih, Napulj je na drugom mjestu, Torino na trećem. No, ima objašnjenja: u Philadelphiji živi druga po veličini talijanska zajednica u SAD-u, posebno u južnim dijelovima grada, i mnoštvo je talijanskih restorana, pa i pizzerija.

Mrtva trka američkih i talijanskih gradova nastavlja se i na nešto nižim pozicijama. Najveće iznenađenje valjda je Columbus u saveznoj državi Ohio, slijede podjelom petog mjesta Rim i Boston, pa Chicago i onda Milano. Jedini grad u prvih deset koji nije ni iz SAD-a ni iz Italije je danski Kopenhagen, jedna od globalnih gurmanskih prijestolnica, ali inače najviše poznata po fine diningu i Michelinovim zvjezdicama. Naravno, kad je u pitanju poredak država, Italija je uvjerljivi pobjednik.

No, kad je u pitanju kvaliteta pizze širom svijeta, ima još iznenađujućih rezultata. Recimo, spomenuti 50 Top Pizza prošle je godine najboljom pizzerijom na svijetu proglasio Una Pizza Napoletana iz New Yorka, prvi put odnijevši tu titulu izvan Italije. Chef's Pencil je taj portal iskoristio i za analizu top liste 100 najboljih pizzeria na svijetu kako bi utvrdili gdje se jede najbolja verzija tog komada tijesta s nadjevima.

I ispalo je da ne samo da se u New Yorku nalazi najbolja pizzeria, nego taj grad ima najveći broj lokala plasiranih među svjetsku elitu. Nije ni čudo, s obzirom na više od 2,5 milijuna Talijana u Velikoj jabuci, koji su tamo još 1905. otvorili prvu američku pizzeriju, i stvorili novi stil u pripremanju tog jela, takozvanu New York-style pizza. Drugo mjesto podijelili su favoriti, Rim i Napulj, a slijedi najveće iznenađenje, grad praktički bez talijanske zajednice - Tokio.

Otkud se Tokio pojavio na ovoj listi? Taj grad je doista golem, s brojem stanovnika kao Rim, Milano, Firenca, Napulj i Chicago zajedno. U njemu je više pizzerija nego u Napulju, a kvaliteta je posljedica trendova (talijanska hrana je i tamo izuzetno popularna), a onda se to kombinira s japanskom željom za perfekcijom, kad nešto rade, pokušavaju to raditi na najbolji mogući način. Mnoštvo japanskih chefova studiralo je u Italiji i kući su donijeli i tehnike i recepte, a onda ih često upotpunili svojim tradicijama.

Many chefs in Tokyo have studied in Italy, bringing back authentic methods for making Neapolitan pizza, which they blend with Japan’s high standards for ingredients and preparation. Tokyo’s pizzerias often focus on using top-quality ingredients, such as locally-sourced produce and high-grade Italian imports, creating a unique fusion of Japanese and Italian culinary traditions.

Kad je u pitanju Europa, gdje naši ljudi ipak najviše putuju, na prvom mjestu - ne računajući Italiju  -kao 'najpizza' grad je London, u kojem radi 16 pizzerija s popisa najboljih. Tamošnja Napoli on the Road najbolja je u Europi izvan Italije. Dvije manje ih je u Parizu, a dosta zaostaju Madrid i Kopenhagen na podjeli trećeg mjesta.