brzo i fino

Ako vam se ne da kuhati i nemate vremena, ovi recepti spasit će vas kroz tjedan

16.09.2024 u 09:10

Bionic
Reading

Vrijeme povratka u ritam nakon ljetnih godišnjih odmora može biti stresno, ponajviše kada nakon dužeg, ljetnog bezbrižnog perioda slijedi brz povratak u svakodnevnu rutinu – posao, djeca i početak nove školske godine i sve ostalo što dolazi s tim. A kada tome pridodamo i svakodnevno kuhanje, razina stresa se penje u visine. Srećom, barem po pitanju kuhanja, imamo recepte koji spašavaju, i uspijevaju baš uvijek

Rujan je stigao, a koliko god ulazak u jesen bio lijep i pomalo romantičan, ono što donosi po pitanju obveza nije ni malo bajkovito. Povratak na posao, novi izazovi i zadaci, djeca koja kreću u vrtiće i škole… Obveze se samo nižu i iznenada se suočavamo s realnošću vraćanja u rutinu. Ono čega uvijek kronično nedostaje je vrijeme za sve stvari koje smo naumili i koje trebamo odraditi.

Nije uvijek lako svladati takav raspored, a kada tome svemu pridodamo i kuhanje – tu i najorganiziraniji 'kiksaju'. Srećom, pravi spas krije se u Ledo škrinji, prepunoj voća i povrća, ribe, brzih zalogaja i tijesta, gotovih jela kada baš zagusti, ali i praktičnih pakiranja sladoleda za situacije kada samo slatko pomaže.

Za povratak u ritam, Ledo zalogaj je bitan!

Vrijeme povratka s ljetnih pustolovina, često može biti stresno i naporno. Kako biste se lakše vratili u rutinu, Ledo je vaša podrška u pronalasku brzih i jednostavnih obroka te ukusnih osvježenja za cijelu obitelj. Bilo da je riječ o kombinaciji povrća i ribe, brzih zalogaja ili praktičnih pakiranja sladoleda - potražite vama najdražu kombinaciju.

Kako barem kuhanje ne bi bilo stresno, predstavljamo recepte za obroke koji su idealni za situacije kada nemamo puno vremena, a potrebna nam je brza, praktična, ali i dalje ukusna i nutritivno bogata hrana. Bilo da se radi o ručku za posao, užini za školi ili nečem trećem, ovi recepti su savršeni za sve prilike.

Juha od graška i mente

Niskokalorična, zasitna i zdrava juha od graška idealan je izbor za dane u kojima vam kronično nedostaje vremena, ali i ideja što skuhati kad želite pojesti nešto zdravo i ukusno. Uz juhu možete poslužiti i Ledo panirani filet oslića. Stavite panirane filete oslića bez odmrzavanja u prethodno zagrijano ulje (170°C - 180°C) i pržite dok ne poprime zlatno-žutu boju. Vrijeme pripreme u tavi je 8 do 10 minuta uz povremeno okretanje. Vrijeme pripreme u fritezi je 4 do 6 minuta. Taman će biti gotovo dok juha zakuha.

Potrebni sastojci

  • sol, papar
  • maslinovo ulje
  • 1 Ledo pakiranje smrznutog graška
  • 2 ljutike ili jedan luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 srednja mrkva
  • 1 stapka celera
  • povrtni temeljac
  • po želji kiselo vrhnje, prepečeni komadići pršuta, tanko narezana panceta i prepečene kockice kruha

Priprema:

Zagrijte lonac na vatri, dodajte maslinovo ulje i narezanu ljutiku. Dodajte naribanu mrkvu i na sitne komadiće narezani stapku celera i sotirajte oko pet minuta te pri kraju dodajte nasjeckani češnjak kako ne bi izgorio.

U lonac dodajte vodu i temeljac, (ukupno oko 800 ml) te u njih ubacite grašak. Dobro promiješajte i pustite da uzavre

Kad je juha uzavrela, smanjite temperaturu i kuhajte još 10 minuta.

Grašak je tad već omekšao pa u lonac dodajte listiće mente, začinite solju i paprom te maknite s vatre. Pričekajte pet do deset minuta da se juha malo ohladi te je izmiksajte štapnim mikserom ili uspite u blender te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Uspite u tanjure ili zdjeli ukrasite listićima mente i dodajte po želji u juhu žlicu kiselog vrhnja, prepečene komadiće pršuta ili pancete ili pak prepržene kockice kruha – krutone.

Quiche sa špinatom

Ova klasična kombinacija povrtnog quichea uvijek dobro prolazi. Slano, slasno i brzo gotovo – ovo je recept je koji je uvijek dobro imati pri ruci kada želite zdravu večeru bez puno muke i kuhanja. Dodatni bonus je što tijesto možete unaprijed pripremiti, spremiti u zamrzivač i uvijek imati pri ruci. Kada su ukućani gladni, samo posegnite za Ledo smrznutim špinatom i pripremite ukusan obrok za nekoliko minuta. Ovu verziju quichea također možete isprobati i s Ledo smrznutim briketima od blitve i brokulom.

Dok se quiche peče u pećnici obrok obogatite Ledo smrznutim filetom lososa ili oslića. Odmrznuti losos pecite na grill tavi premazanoj maslinovim uljem desetak minuta, a za oslić je dovoljno i pet minuta. Brzo i fino, u tren oka.

Potrebni sastojci za tijesto:

  • 2 žličice aktivnog suhog kvasca
  • ¼ žličice šećera
  • veliko jaje, sobne temperature, istučeno
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 130 g integralnog brašna
  • 130 g bijelog brašna
  • ¾ žličice soli

Potrebni sastojci za nadjev:

  • 1 pakiranje Ledo smrznutih briketa od špinata
  • žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • srednji luk, sitno nasjeckan
  • sol i svježe mljeven papar po želji
  • žličica svježeg lišća majčine dušice, grubo nasjeckanog ili 1/2 žličice suhog lišća
  • 4 jaja
  • 175 ml mlijeka
  • 60 g tvrdog sira, najbolje gruyere, no možete staviti i grana padano ili gaudu
  • 30 g svježe naribanog parmezana

Priprema tijesta:

Kvasac otopite u pola šalice mlake vode, dodajte šećer i ostavite da odstoji dok smjesa ne postane kremasta, oko pet minuta. Umutite jaje i maslinovo ulje. Brašno i sol pomiješajte i umiješajte u smjesu kvasca. Sjednite sve sastojke, miješajući ručno ili uz pomoć miksera. Miješajte tijesto sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu, a po potrebi dodajte malo brašna.

Nakon toga prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu te ga lagano umijesite nekoliko puta, dodajući brašno po potrebi, ali samo dok ne postane glatko - nemojte pretjerivati. Tijesto oblikujte u loptu, a zatim ga stavite u blago nauljenu zdjelu. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se diže otprilike jedan sat.

Nakon što se tijesto diglo stavite ga na blago pobrašnjenu površinu, lagano ga izmijesite nekoliko puta i izrežite na dva jednaka dijela. Bez gnječenja svaki komad oblikujte u kuglu. Tijesto lagano prekrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoji pet minuta. Zatim ga razvaljajte u tanke krugove i njime obložite kalup za pečenje. Ako tijesto ne koristite odmah, zamrznite ga kako se ne bi previše diglo. Možete ga i direktno iz zamrzivača staviti u pećnicu.

Priprema quichea:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Nauljite kalup za pečenje tarta promjera 25 cm i obložite ga polovicom pripremljenog tijesta. Dok pripremate nadjev, tijesto i kalup držite u hladnjaku.

Kuhajte špinat centimetar iznad kipuće vode dvije do tri minute, dok se ne otopi. Procijedite.

U velikoj tavici na srednje jakoj vatri zagrijte ulje i dodajte luk. Dinstajte, često miješajući, dok luk ne postane staklast. Dodajte špinat, majčinu dušicu, sol i papar po ukusu, a zatim promiješajte. Maknite s vatre.

Umutite jaja u velikoj zdjeli. Posolite po ukusu, a zatim dodajte mlijeko. Dodajte smjesu sa špinatom, zatim sireve. Sve istresite u kalup za quiche. Stavite u pećnicu i pecite 40 do 45 minuta, dok tijesto ne stegne i počne dobivati boju na vrhu. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi najmanje 15 minuta prije rezanja. Poslužite toplo ili sobne temperature.

Brzi 'Fish&Chips' koji će svi obožavati

Teško je pronaći onoga tko ne voli pohanu ribu i hrskave krumpiriće, a ovo jelo je zahvaljujući Ledo proizvodima pravi užitak pripremati, a još veći jesti.

Ledo Extra tanki pommes frites je pretprženi, tanko rezani i neodoljivo hrskav specijalitet od krumpira. Naime, priprema svježeg pommesa zahtijeva dužu pripremu i obradu sastojaka, zato Ledo nudi prilagođen proizvod za praktičnu, jednostavnu i brzu pripremu u pećnici ili na tavi i fritezi.

Uz krumpiriće će se sjajno slagati Ledo riblji štapići u zlatnoj panadi napravljeni od 100% fileta bijele ribe.

A uz krumpiriće i ribu tako dobro dođe osvježavajući umak. Pripremite ga u tren oka od avokada, festa sira, mini rajčica i začina.

Potrebni sastojci:

Za umak:

  • 2 avokada
  • 2 žlice soka limete
  • 8 mini rajčica
  • 100 g feta sira
  • ½ žličice češnjaka u prahu
  • ½ žličice mrvljenog čilija
  • ½ žličice sušenog bosiljka
  • sol
  • papar
  • svježi peršin

Priprema Ledo ribljih štapića u zlatnoj panadi:

Ako riblje štapiće želite pripremiti bez dodatne masnoće, u pećnici, na lim za pečenje stavite papir za pečenje i na njega zamrznute panirane riblje štapiće. Proizvode pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na gornjoj visini na 230°C oko 15 minuta bez ventilatora ili na srednjoj visini na 220°C 13-15 minuta s uključenim ventilatorom, uz jedno okretanje nakon 10 minuta pečenja.

Za pripremu u tavi (za 5 štapića), uronite panirane riblje štapiće bez odmrzavanja do pola visine u vruće ulje i pržite oko 5-8 minuta u tavi, uz jedno okretanje tijekom prženja. Prilagodite količinu ulja i vrijeme prženja količini proizvoda koju pripremate. Izvadite prženi proizvod iz ulja i odložite na kuhinjski papirnati ubrus kako bi uklonili višak masti.

Priprema Ledo extra tankog pommes fritesa:

Za pripremu u pećnici (za 300 g krumpira) prvo zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenjem, a potom na njega stavite smrznute krumpire. Kada je pećnica zagrijana, lim za pečenje postavite na srednju visinu pećnice. Krumpire pecite na programu s uključenim ventilatorom, 16 do 18 minuta (uz jedno okretanje nakon pola vremena pečenja), dok ne poprimi zlatno žutu boju i postane hrskav. Pripazite da ne prepržite krumpir.

Za pripremu u fritezi ili tavici (200 g proizvoda), prvo ulje zagrijte na 175 stupnjeva, a zatim u potpunosti uronite zamrznute krumpire i pržite 2,5- 3 minute u fritezi ili 2,5-3 minute u tavi dok ne poprime zlatno žutu boju i postanu hrskavi. Pazite da ne prepržite krumpir! Prilagodite količinu ulja i vrijeme prženja količini proizvoda koju pripremate. Izvadite prženi proizvod iz ulja i odložite na kuhinjski papirnati ubrus kako bi uklonili višak masnoće.

Priprema umaka:

Dok se riba i krumpiri peku pripremite jednostavan, a fin umak od avokada. Avokado prvo očistite, a zatim zgnječite vilicom. Dodajte sok od limete, narezane mini rajčice, namrvljeni feta sir, češnjak u prahu, mrvljeni čili, sušeni bosiljak, sol, papar i nasjeckani svježi peršin. Sve dobro promiješajte.

Brzi čokoladni muffini s višnjama

Pahuljasti i super sočni . čokoladni muffini punjeni čokoladnim kapljicama i smrznutim višnjama jedan je od onih deserata koji se priprema u svega nekoliko minuta, a uspijeva baš svaki put. Savršeni za slatku užinu, na putu do ili od škole ili na pauzi na poslu, ovi muffini su pravi spas za dane kada vam treba nešto slatko. Naravno, višnje možete zamijeniti i drugim voćem. Isprobajte varijacije s Ledo smrznutim malinama ili Ledo smrznutim šumskim voćem i svaki tjedna uživajte u novom okusu.

Potrebni sastojci:

  • 240 g brašna
  • 200 g šećera
  • 60 g nezaslađenog kakaa u prahu
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica vanilije
  • 1 jaje
  • 240 g grčkog jogurta
  • 120 ml mlijeka
  • 120 ml ulja
  • 180 g komadića čokoladnih kapljica
  • 120 g Ledo smrznutih višanja

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, a kalupe za muffine obložite košaricama za muffine ili dobro namastite s malo ulja ili maslaca.

Pomiješajte brašno, šećer, otprilike 120 g čokoladnih kapljica, kakao prah i sodu bikarbonu u velikoj zdjeli. U drugoj zdjeli umutite jaje, jogurt, mlijeko i biljno ulje, miješajte sve dok ne dobijete glatku smjesu.

Dodajte suhe sastojke mokrim sastojcima i miješajte dok se ne sjedine. Smjesu izlijte u kalupe za muffine. Višnje i preostale čokoladne kapljice rasporedite po muffinima, a višnje dodatno lagano utisnite u tijesto.

Pecite 18-20 minuta ili dok umetnuta čačkalica ne izađe čista. Ostavite da se ohladi oko 10 minuta prije vađenja muffina iz kalupa. Poslužite odmah ili ih čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi do 4 dana na sobnoj temperaturi.

Dobar tek!

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Ledom.