POČASNA TITULA

Angelina Jolie dobila odlikovanje od britanske kraljice

14.06.2014 u 14:10

Bionic
Reading

Britanska kraljica Elizabeta II. odlikovala je američku glumicu, redateljicu i humanitarku Angelinu Jolie Ordenom britanskog kraljevstva zbog njezina angažmana u borbi protiv seksualnog nasilja u ratovima i drugim oružanim sukobima

Holivudska glumica Angelina Jolie sudjelovala je na četverodnevnom summitu u Londonu o okončanju seksualnog nasilja u oružanim sukobima. Na summitu je Angelina istaknula kako će ova konferencija biti cilj dvogodišnjeg rada, a summit je posvetila žrtvi seksualnog nasilja koju je upoznala u BiH.

Kao posebna UN-ova veleposlanica, Angelina radi na brojnim projektima zaštite izbjeglica i žrtava seksualnog nasilja u ratu, a zahvaljujući njezinu angažmanu, britanska kraljica Elizabeta II. odlikovala ju je Ordenom britanskog kraljevstva. Angie je odlikovana redom britanskog imperija sv. Mihovila i sv. Jurja za 'izvanredna nevojna postignuća u stranoj zemlji'.

Angelina je tako dobila počasnu titulu dame, što je ekvivalent tituli viteza, no neće je moći koristiti ispred imena jer nije državljanka Velike Britanije ni Commonwealtha.

Angelina se tom prigodom susrela i s britanskom kraljevskom obitelji s kojom je razgovarala o globalnom problemu seksualnog nasilja u oružanim sukobima. 'Za mene je ovo odlikovanje vrlo važna stvar, posebice jer ostatak svoga života želim posvetiti sličnim aktivnostima. Mogućnost rada sa žrtvama silovanja je velika čast samo po sebi. Iako će nam trebati još jedan životni vijek da postignemo zacrtane ciljeve, odlučno ću posvetiti svoj život tome', rekla je popularna glumica, a prenosi ABC news.