Biftek se često poslužuje s nekom vrstom umaka, a jedan od omiljenih je i onaj od zelenog papra. A kada se već priprema takav umak, onda stvarno treba biti propisno papren. Zato biftek prvo ispečemo na mljevenom sušenom papru, a tek onda prelijemo spomenutim umakom od zelenog papra iz staklenke
Potrebni sastojci:
800 g junećeg bifteka (od sredine)
1 žlica suhog zelenog papra u zrnu
2 žlice zelenog papra iz staklenke
50 ml konjaka
200 ml mesnog temeljca
150 g milerama
ulje
sol
Priprema:
Zeleni papar u zrnu ugrubo izmrvimo u mužaru i ravnomjerno rasporedimo po plitkom tanjuru.
Od srednjeg dijela bifteka narežemo odreske debljine 4 cm i posolimo.
Zatim svaki odrezak s obje strane nježno uvaljamo u izmrvljeni zeleni papar, premažemo uljem i stavimo peći na vruću tavu bez masnoće, sa svake strane četiri minute. Potom odreske premjestimo u prikladnu posudu, pokrijemo i stavimo na toplo mjesto.
Na masnoću od prženja dodamo zeleni papar iz staklenke, kratko ga pržimo, prelijemo konjakom i usplamtimo (flambiramo).
Kada se vatra ugasi, dodamo mesni temeljac te miješajući po dnu posude pričekamo da zavre. Zatim smanjimo vatru i umiješamo mileram. Odreske posložimo na tanjure i prelijemo umakom od zelenog papra.
Recept je preuzet sa stranice www.crochef.com.