Premda postoje brojni čimbenici koji povećavaju rizik od razvoja kroničnih bolesti, veliku ulogu u tome ima pravilna prehrana, posebice ako je riječ o kardiovaskularnim bolestima. Određene namirnice mogu povećati ili smanjiti rizik obolijevanja od srčanih bolesti, zbog čega je iznimno važno usvojiti zdrave prehrambene navike
Prakticiranje zdravih prehrambenih navika znatno je lakše no što mislite. Potrebno je unijeti tek male promjene, a vjerovali ili ne, zdrava hrana itekako može biti ukusna. Od konzumacije određene vrste ribe do zdravijih alternativa – ovo su prehrambene navike koje značajno djeluju na smanjenje rizika od razvoja srčanih bolesti, piše eatthis.com.
Losos dvaput tjedno
Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u masnoj ribi, poput lososa, povezane su s boljom razinom triglicerida i krvnog tlaka, višim HDL-om, odnosno 'dobrim kolesterolom', i prevencijom stvaranja plaka u stijenkama arterija. Stoga se svakako isplati obogatiti prehranu omega-3 masnim kiselinama, a losos je njihov odličan izvor.
Crveno meso zamijenite mahunarkama
U brojnim receptima vrlo je jednostavno zamijeniti meso mahunarkama, a dobra je opcija kuhati s polovicom količine mesa i polovicom graha. Grah i ostale mahunarke su nemasni biljni proteini s malo zasićenih masti, što ih čini odličnim izborom za zdravu prehranu. Kako navode stručnjaci za eatthis.com, analiza 14 studija pokazala je povezanost redovite konzumacije graha s nižim rizikom od smrtnosti zbog srčanih bolesti.
Rafinirane žitarice zamijenite cjelovitima
Istraživanja ukazuju na to da prehrana puna rafiniranih žitarica, kao što su bijeli kruh i bijela riža, može povećati rizik od srčanih bolesti. Taj je rizik povezan s razinom kolesterola, a istraživanja pokazuju da cjelovite žitarice mogu pomoći u smanjenju LDL-a, 'lošeg' kolesterola u tijelu, i povećanju HDL-a, 'dobrog’ kolesterola, pročišćavajući arterije i održavajući vaše srce zdravim. Dobar izbor su namirnice od cjelovitih žitarica poput smeđe riže, kvinoje, pira te kruha i tjestenine od cjelovitog zrna pšenice.
Bobičasto voće za međuobrok
Bobičasto voće kao što su maline, kupine i jagode puno je antioksidanata za koje je poznato da štite tjelesne stanice od oštećenja nastalih djelovanjem slobodnih radikala. Osim toga, istraživačka analiza 22 studije pokazala je da je konzumacija više bobičastog voća povezana s manjim rizikom od srčanih bolesti, uključujući niže razine 'lošeg' kolesterola, krvnog tlaka i težine.
Jedite više lisnatog povrća
Lisnato povrće poput kelja, kupusa i špinata prepuno je vitamina K i nitrata, dva hranjiva sastojka za koja se zna da štite arterije i doprinose zdravlju srca. Uživajte u salati, dodajte zeleno lisnato povrće u smoothieje ili pripremite tjesteninu od cjelovitog zrna pšenice.