SAD JE SEZONA

Čemu tolika buka oko rabarbare i što s njom

31.03.2016 u 15:49

Bionic
Reading

Ubrajate li se u ljubitelje malo drukčijih okusa, nastavite čitati.

Čemu tolika buka oko rabarbare? S razlogom, pitate li nas. Ideja za slasna jela od rabarbare nikad dosta! Izgledom podsjeća na blitvu, no u pripremi jela koristi se samo stabljika - lišće nemojte ni pokušavati jesti jer u većim količinama može biti otrovno.

Ta zeleno-ružičasta stabljika ima specifičan kiselkasto-gorkasti okus, a upravo on jela od rabarbare čini zanimljivim, pogotovo kad je riječ o desertima.

O rabarbari svatko tko je kuša ima jasan stav – ili je obožava ili je mrzi. Sredine nema. Zbog kiselkastog okusa draga je svima koji ne vole jako zaslađene deserte. Naodmet nije ni činjenica da je vrlo bogata kalcijem, vitaminom B i vlaknima.

Ništa manje važno: proljeće je sezona rabarbare i dostupna je posvuda. Ako nemate svoj 'izvor' iz vrta, potražite je ovih dana na tržnicama. Dopadnu li vas nešto veće količine, očistite je, stabljike narežite na kockice i zamrznite. Tako ćete i izvan sezone moći uživati u okusu proljeća! Kad pripremate jelo, stabljike ogulite kako biste se riješili žilavijih dijelova, a u tome će vam pomoći gulilica za krumpir.

Počnite s jednostavnom pitom ili crumbleom u kojima je rabarbara glavni sastojak, a slagat će se s nadjevom od vrhnja ili u kombinaciji s drugim voćem, bademima, zobenim pahuljicama... Osim deserta, od nje možete napraviti i salatu: kratko je zapecite, dodajte svježu rikolu, začinite balzamskim octom i medom, a možete ubaciti i pinjole ili orahe. Jednako je dobra u kombinaciji s limunovim sokom, kozjim krem sirom i senfom.

I to je tek početak…

Na www.brzoifino.hr čitajte o brojnim drugim namirnicama i doznajte u kojim se ulogama najbolje snalaze.