DJEVOJAČKE TAJNE

Četiri mita o ženskom tijelu

26.06.2009 u 07:10

Bionic
Reading

Kroz povijest uvijek se više pozornosti poklanjalo muškom nego ženskom tijelu. Osim što je muški spol često smatran važnijim, razlog leži u hormonima, koji žensko tijelo čine mnogo složenijim i tajnovitijim

No u zadnjih nekoliko godina stvari se ipak mijenjaju i sve se više pozornosti pridaje istraživanju ženskog tijela. Tako su razotkriveni neki od najčešćih mitova koji kolaju o ženskom tijelu.

MIT BROJ 1

Djevojka ne može zatrudnjeti za vrijeme mjesečnice

Ovo je totalna zabluda, ističe liječnik Aaron Carroll sa Sveučilišta Indiana i jedan od autora knjige 'Don't Swallow Your Gum: Myths, Half-truths and Outright Lies About Your Body and Health' (Nemojte se zagrcnuti: Mitovi, poluistine i potpune laži o vašem tijelu i zdravlju).

Naime, unutar ženskog tijela sperma (a dovoljan je tek jedan spermij) može preživjeti i do tjedan dana. Ovulacija se može dogoditi odmah nakon završetka menstruacije, što znači da spremij može oploditi jajašce. Osim toga, postoje i djevojke/žene koje imaju i po dvije ovulacije mjesečno. Dakle, seks za vrijeme mjesečnice ne znači da sigurno nećeš zatrudnjeti!

MIT BROJ 2

Antibiotici umanjuju djelotvornost kontracepcijskih pilula

Činjenica je da je i uz uzimanje kontracepcijskih pilula šansa da ćeš zatrudnjeti jedan posto. No, proširio se mit da uzimanje bilo kojeg antibiotika umanjuje djelotvornost antibebi pilula, što nije točno. U praksi se pokazalo se jedino uzimanje antibiotika po imenu rifampin, koji se uzima kod tuberkuloze, umanjuje djelovanje antibebi pilula. Svi ostali antibiotici nemaju tu sposobnost.

MIT BROJ 3

Djevojke i dečki trebaju jednaku količinu sna

Studija iz 2008. sa Sveučilišta Warwick na 6.000 ispitanika pokazala je da ženske osobe koje spavaju tek pet ili manje sati noću najčešće obolijevaju od povišenog krvnog tlaka. S druge strane, muške osobe koje spavaju pet ili manje sati noću ne dobivaju ovaj poremećaj!

MIT BROJ 4

Liječnik može pregledom utvrditi je li djevojka djevica ili ne

U nekoliko studija je zaključeno da nijedan liječnik ne može sa stopostotnom sigurnošću razlikovati seksualno aktivnu žensku osobu od djevice. Naime, i himen, iako leži na otvoru u vaginu, zapravo ima u sebi rupu te je običnim pregledom teško odrediti je li penetriran ili ne.

Ipak, u vrlo, vrlo rijetkim slučajevima, himen nema rupu. Tada se menstrualna krv taloži u maternici i može stvoriti niz zdravstvenih problema.