VELIKO ISTRAŽIVANJE POTVRDILO

Cjelovitim žitaricama smanjite rizik od zloćudnih oboljenja

14.11.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Prehrana u kojoj prevladava velika količina cjelovitih žitarica, poput smeđe riže i zobi, djeluje blagotvorno na organizam i smanjuje rizik od raka debelog crijeva

Zaključak je to velikog istraživanja provedenog u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj na uzorku od čak dva milijuna ljudi. Rezultati su objavljeni u medicinskom magazinu BMJ.

Rak debelog crijeva treći je najčešći tip raka. Prema ranije provedenim studijama utvrđeno je da su među uzrocima ove bolesti izvanjski faktori (stres, neuredan život, zagađenje), te da su ugroženiji ljudi koji konzumiraju velike količine crvenog mesa i mesnih prerađevina te često konzumiraju alkohol.

Ranija istraživanja već su dokazala jasnu vezu između smanjenog rizika od kardiovaskularnih bolesti kod ljudi koji konzumiraju vlakna i cjelovite žitarice, a sad je isto potvrđeno i za smanjenje rizika od gore spomenutog oboljenja.

Za provođenje ove studije znanstvenici su analizirali rezultate 25 medicinskih studija koje su obuhvatile oko dva milijuna ispitanika. Usporedivši sve rezultate utvrđeno je da su ljudi koji su konzumirali veće količine cjelovitih žitarica i dijetalnih vlakana rjeđe obolijevali od raka debelog crijeva.

Uspoređena je količina dnevnog unosa cjelovitih žitarica te je utvrđeno da je 10 grama dijetalnih vlakana i cjelovitih žitarica za 10 posto reduciralo rizik od raka debelog crijeva.

Neke od namirnica koje se preporučuju su zob, ječam, smeđa riža te integralni kruh.