Torta Caprese, talijanski je slatki klasik koji potječe s prekasnog otoka Caprija. Danas se može naći u ponudi u svim krajevima Italije, a ovaj božanstveni kolač osvaja jednostavnošću i savršenim spojem čokolade i badema
Talijanska poslastica ne radi se s brašnom već s fino mljevenim bademima, a najukusnija je dok je još mlaka, poslužena s malo tučenog slatkog vrhnja.
Potrebni sastojci (za kalup promjera 24 cm)
- 250 g bademovog brašna
- 250g tamne čokolade
- 130 g šećera
- 150 g maslaca
- 5 jaja
- Malo soli
- 2 žličice ekstrakta od vanilije
Priprema
Čokoladu i maslac otopite na pari i pustite da sa ohladi do sobe temperature.
Za to vrijeme odvojite žumanjke od bjelanjaka, te od bjelanjaka i polovice šećera napravite čvrsti snijeg.
Žumanjke i ostatak šećera izmiksajte te im dodajte otopljenu čokoladu s maslacem, sol, vaniliju, te sve zajedno izmutite na manjoj brzini.
U smjesu zatim dodajte bademovo brašno koje ćete silikonskom špatulom pažljivo umiješati.
Zatim na red dolaze bjelanjci koje također pažljivo umiješajte u smjesu, prvo jednu trećinu te (špatulom, nikako ne mikserom), te zatim ostatak nježno miješajući.
Smjesu izlijte u kalup čije ste dno obložili papirom za pečenje, a rubove namastili te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C. Torta se peče oko 25 do 30 minuta, a u sredini mora ostati vlažna.
Pospite je po želji šećerom u prahu i poslužite još mlaku s tučenim slatkim vrhnjem.
BOLJE NE MOŽE