BOLJE NE MOŽE

Čokoladna torta za sva vremena: Slatki zalogaji koji nikog ne ostavljaju ravnodušnim

14.12.2019 u 18:37

Bionic
Reading

Torta Caprese, talijanski je slatki klasik koji potječe s prekasnog otoka Caprija. Danas se može naći u ponudi u svim krajevima Italije, a ovaj božanstveni kolač osvaja jednostavnošću i savršenim spojem čokolade i badema

Talijanska poslastica ne radi se s brašnom već s fino mljevenim bademima, a najukusnija je dok je još mlaka, poslužena s malo tučenog slatkog vrhnja.

Potrebni sastojci (za kalup promjera 24 cm)

  • 250 g bademovog brašna
  • 250g tamne čokolade
  • 130 g šećera
  • 150 g maslaca
  • 5 jaja
  • Malo soli
  • 2 žličice ekstrakta od vanilije

Priprema

Čokoladu i maslac otopite na pari i pustite da sa ohladi do sobe temperature.

Za to vrijeme odvojite žumanjke od bjelanjaka, te od bjelanjaka i polovice šećera napravite čvrsti snijeg.

Žumanjke i ostatak šećera izmiksajte te im dodajte otopljenu čokoladu s maslacem, sol, vaniliju, te sve zajedno izmutite na manjoj brzini.

U smjesu zatim dodajte bademovo brašno koje ćete silikonskom špatulom pažljivo umiješati.

Zatim na red dolaze bjelanjci koje također pažljivo umiješajte u smjesu, prvo jednu trećinu te (špatulom, nikako ne mikserom), te zatim ostatak nježno miješajući.

Smjesu izlijte u kalup čije ste dno obložili papirom za pečenje, a rubove namastili te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C. Torta se peče oko 25 do 30 minuta, a u sredini mora ostati vlažna.

Pospite je po želji šećerom u prahu i poslužite još mlaku s tučenim slatkim vrhnjem.

BOLJE NE MOŽE

Odabrali smo najfinije i najjednostavnije recepte za božićne kolačiće

Pogledaj galeriju