Ako tragate za nutritivno bogatim, zdravim i, što je najvažnije, ukusnim jelom na žlicu koje će vas ugrijati i zasititi u ove hladne jesenske dane, a od kojeg nećete osjećati težinu u želucu, onda je ova slasna juha od bundeve kao stvorena za vas
Zbog velike količine mineralnih tvari koje sadrži bundevu bismo trebali češće uvrštavati na naš jelovnik. Meso bundeve bogato je antioksidansima, vlaknima, magnezijem, kalijem te vitaminima B, C, E i K. Provitamin A te alfa i beta karoteni nalaze se u narančasto, crveno i žuto obojenim biljkama, a organizam brane od oštećenja slobodnim radikalima, poboljšavaju zdravlje kože i smanjuju učinke starenja.
Od neprocjenjive je važnosti i za zdravlje očiju, djeluje u prevenciji neurodegenerativnih bolesti, osigurava zdravlje kostiju, mokraćnog i probavnog sustava te, u konačnici, pojačava imunitet, a osim što je njezino meso iznimno ukusno i pogodno za pripremu raznoraznih slanih i slatkih jela, veliki plus je i to što je riječ o niskokaloričnoj namirnici. 100 g mesa bundeve sadrži tek 28 kalorija, stoga slobodno navalite na bundevu.
Recept za juhu od bundeve
Vrijeme pripreme: 20 min
Vrijeme kuhanja: 30 min
Sastojci (za 6 osoba):
- 1 kg bundeve (s korom)
- 1 luk grubo narezan na kockice
- 3 režnja češnjaka
- 1,5 l povrtne juhe
- 8-10 svježih grančica timijana
- 4 lista kadulje
- sol
- papar
Za dekoraciju:
- kokosovo vrhnje
- sjemenke buče
- maslinovo ulje
- svježi peršin
Priprema:
1. Ogulite bundevu, izvadite sjemenke i nasjeckajte na kockice. Staviti na stranu.
2. U velikom loncu zagrijte žlicu maslinovog ulja i dodajte luk. Pirjajte 3 minute dok luk ne omekša, a zatim dodajte režnjeve češnjaka. Kuhajte još 2 minute.
3. Dodajte bundevu, povrće, listiće kadulje i timijan. Ostavite da se kuha 25-30 minuta dok bundeva ne omekša.
4. Izvadite grančice timijana, a zatim juhu izmiksajte štapnim mikserom dok smjesa ne poprimi glatku teksturu.
5. Poslužite s kokosovim vrhnjem, svježe nasjeckanim peršinom, nekoliko kapi maslinovog ulja i s par sjemenki bundeve.