S jesenskim danima započela je i sezona kestena, koji se mogu jesti pečeni, kuhani, u juhama i - slasticama. Umjesto klasičnog kesten pirea dan zasladite ovim jednostavnim receptom u kojem se savršeno sljubljuju kesten i čokolada
Potrebni sastojci:
- 200 g kuhanih kestena
- 155 g tamne čokolade
- 80 ml slatkog vrhnja
- 85 g maslaca
- 100 g smeđeg šećera
- jedna velika žlica brašna
- 2 bjelanjka (istučena)
- 1 žumanjak
- 1 velika žlica kakaovca prahu
Priprema
Skuhane i očišćene kestene stavite u blender i izblendajte dok ne dobijete fine, suhe mrvice.
Zdjelu u koju ste stavili maslac, čokoladu i šećer postavite poviše lonca s uzavrelom vodom kako bi se sastojci rastopili. Izmiješajte sastojke nakon što su se rastopili i ostavite da se smjesa ohladi.
U ohlađenu smjesu dodajte izmrvljene kestene, brašno i žumanjaka. Dobro izmiješajte sve sastojke te im dodajte vrhnje te ponovo izmiksajte.
U smjesu pažljivo dodajte istučene bjelanjke ne miješajući previše.
Smjesu izlijte u kalup za torte u koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Tortu pecite na temperaturi od 180°C, 35-40 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.
Kad je gotova izvadite je iz pećnice ispustite da se ohladi na sobnoj temperaturi te je prelijte ganache kremom.
Ganache
- 200 g tamne čokolade za kuhanje
- 200 ml slatkog vrhnja
Slatko vrhnje zagrijte, zatim dodajte čokoladu te miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu kojom ćete preliti tortu.
TPORTALOVA SLATKA KUHARICA