Kasni ljetni dani i početak jeseni uvijek su pravi gastro izazov. Nakon morskih uživanja, vrijeme je da istražimo koje sve namirnice i delicije možemo pronaći u ovom i dalje toplom razdoblju. Zagrebačka omiljena gastro adresa – restoran Apetit iz Masarykove ulice ima izvrsne prijedloge za toplu jesen kakva nas očekuje. Oni predlažu kombinaciju školjaka, morskih plodova i škampa s jesenskim gljivama
'Kasni ljetni dani i početak jeseni izvrsni su za kombinaciju morskih i kontinentalnih namirnica i plodova. Sljubljivanjem juga i sjevera dobit ćemo pravu rapsodiju koja će nas osvježiti te istovremeno povesti na putovanje cijelom Hrvatskom', poručila je Sanja Gregorius iz Apetita.
Uz svježe gljive, sezonske namirnice koje su u ovim danima poželjne su i bademi, nektarine, datulje te svježe smokve. One će se izvrsno sljubiti s ribom, mesom ili pak raznim vrstama tjestenine.
Apetit tako predlaže kombinacije kao što su Frangipane tart sa svježim smokvama koji će izvrsno poslužiti kao uvod. Burrata s lignjama, nektarinama i bademima kombinacija je ljeta i rane jeseni. Janjeći confit s kremastim restanim krumpirom i datuljama kombinacija je koja će vas oduševiti, a Arancini od bakalara te Tatar od cikle iz pećnice upotpunit će ljetno-jesensku gastro bajku.
Frangipane tart sa svježim smokvama
Sastojci za prhko tijesto:
- 200g maslac
- 130g šećer prah
- 1 jaje
- 300g glatko brašno
- 30g badem brašno
- 1g soli
Priprema:
Maslac i šećer razraditi, dodati polagano na par puta brašno i badem, brašno i jaje. Tijesto staviti u hladnjak da odmori. Staviti u tart i peći na 160 stupnjeva 15-ak minuta.
Sastojci za kremu:
- 200g maslac
- 160g šećer
- 200g badem brašno
- 200g jaja (4 jaja)
- 80g slatko vrhnje
- 5g rum
- + 150g svježe smokve
Priprema:
Miksati maslac i šećer, dodati badem i brašno. Miksati te dodati jaja i vrhnje. Napuniti pečene tartove, po kremi složiti svježe smokve prerezane na polovice. Pecite na 170 stupnjeva, 20-ak minuta.
Burrata s lignjama, nektarinama i bademima
Sastojci:
- 4 burrate
- 2 nektarine
- 100 g cherry rajčica
- 250 g lignji
- 50 g badema
- Maslinovo ulje
- 1 limun
- Sol
- Papar
Priprema:
Lignje očistiti i izrezati na tanke kolutiće, blanširati u vodi i začiniti s uljem, solju i paprom te malo limuna. Nektarine narezati na tanke listiće i dodati lignjama. Rajčice narezati i dodati, sve skupa još malo začiniti. Burratu zarezati na vrhu, posoliti i lignje s nektarinama posložiti po njoj, zatim posuti preko nasjeckane bademe.
Janjeći confit s kremastim krumpirom i datuljama
Sastojci:
- 1 l suncokretovog ulja
- 4 janjeće koljenice
- 2 glave luka
- 1 režanj češnjaka
- 2 grančice ružmarina i timijana
- 400 g krumpira
- Sol
- Papar
- Maslac
- 8 Datulja
Priprema:
Najbolje je početi dan prije nego planirate servirati. Janjeće koljenice dobro osušiti i posoliti, ulje staviti u lonac, a koljenice posložiti u lonac (hladno ulje)! Dodati 1 glavicu luka, češnjak, ružmarin i timijan, te sve kuhati na laganoj vatri na 83 C, 7 sati. Kada je gotovo izvaditi koljenice te procijediti ulje. Kada se ulje dobro ohladi, razdvojit će vam se ulje i aspik, a aspik izvadite zato što vam je to umak. Stavite ga u lončić i sa malo maslaca ugrijte te dodajte datulje u njega. Krumpir skuhati, zatim oguliti i tanko narezati. Luk narezati i zapeći na tavi te dodati krumpir, sol i papar. Sve skupa dobro zapeći te štapnim mikserom pretvorit u kremu. Koljenice ugrijati, politi umakom i servirati uz kremasti pire.
Arancini od bakalara
Sastojci:
- 200g usitnjenog skuhanog bakalara
- 2 kuhana krumpira (cca. 100g)
- 25 g mascarpone sira
- 1 jaje
- Sol
- Papar
- Panko mrvice
- Brašno
- Priprema:
Priprema:
Bakalar, krumpir i mascarpone izmiksati da se dobije homogena masa. Začiniti solju i paprom po želji. Malo ohladiti, zatim od mase napraviti kuglice te ih panirati s panko mrvicama. Kratko popržiti u dubokom vrućem ulju.
Tart od cikle iz pećnice
Sastojci:
- 10 cikli srednje veličine
- 4 male žlice sitnih kapara
- 1 žlica dijon senfa
- 10 inćuna u ulju
- 4 žlice maslinovog ulja
- 1 limun
- 2 kisela krastavca manja
- 2 šarlota luka
- 2 žlice naribanog svježeg hrena
- 1/2 vezice peršina
- 1 čili papričica
- Nekoliko kapi konjaka i worcester sauce
- Malo papra iz mlinca
- 100g domaće rukule
Priprema:
Pećnicu ugrijati na 170 C, ciklu dobro isprati te staviti peći cca. 70 min. Zatim malo pustiti da se ohladi i s rukavicama oguliti te naribati ribežom. Sve sastojke nasjeckati sitno te dodati u ciklu, začiniti limunom, soli i paprom. Servirati na tanjur te po želji dodati malo rukule i prepečenog kruha te maslaca!