Ako niste ljubitelj monotonih zelenih salata i volite probavati nove okuse, onda je ova salata s kus-kusom kao stvorena za vas. Kus-kus je tradicionalno berbersko jelo od pšenične krupice (granule durum pšenice) kuhano na pari ili u vodi. Iako se u sjevernoafričkim zemljama tradicionalno servira s mesom ili varivom, odličan je dodatak salatama, a mi vam za sutrašnji ručak predlažemo ovu brzu, laganu i ukusnu salatu koja će vas držati sitima cijeli dan
Iako nije uobičajen za naše područje, kus-kus je super zdrava namirnica koja bi se češće trebala nalaziti na našim tanjurima. 100 grama kus-kus sadrži svega 112 kalorija, 3,8 grama bjelančevina i 0 grama zasićenih masnih kiselina, pa je odličan izbor za sve koji imaju prolema s povišenim kolesterolom ili jednostavno žele pripaziti na kilažu, a sadrži i 23 g zdravih ugljikohidrata koji se polako probavljaju, što znači da će vas duže držati sitima.
Baš zato je ova ukusna i lagana salata s kus-kusom i sezonskim povrćem odličan izbor za tople ljetne dane.
Sastojci
- 1 šalica kus-kusa
- 1 šalica vode
- 1/2 povrtne kocke
- 1/4 crvene paprike (sitno nasjeckane na kockice)
- 1/2 krastavca (oguljenog i sitno narezanog na kockice)
- 1 šalica cherry rajčica (prerezanih na pola)
- 2 žlice crvenog luka (što sitnije nasjeckanog)
- 1 šaka svježeg peršina (što sitnije nasjeckanog)
- 10 maslina (grubo sjeckanih)
- 55 g feta sira (narezanog na kockice)
- 4 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica aceto balsamica
- 1 žličica meda
- prstohvat svježe mljevenog crnog papra
- prstohvat soli
Priprema
1. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte jednu žlicu maslinovog ulja. Na zagrijano ulje dodajte kus-kus i miješajte minutu ili dvije dok ne porumeni.
2. Kad je kus-kus porumenio dodajte šalicu vode i nasjeckanu povrtnu kocku. Budite oprezni, tava je vruća i voda će čim dodirne tavu početi ključati. Smanjite toplinu i kuhajte kus-kus prema uputama na pakiranju (pakiranja uglavnom sadrže upute po kojima treba dodati 1,5 šalicu kipuće vode za svaku mjeru kus-kusa te poklopiti na pet minuta).
3. Dok se kus-kus krčka, narežite na kockice crvenu papriku i krastavac i prebacite ih u veliku zdjelu. Dodajte i prepolovljene cherry rajčice, nasjeckani peršin i crveni luk. Grubo nasjeckajte masline i dodajte u zdjelu. Narežite feta sir i staviti na stranu.
4. U posebnu zdjelicu pomiješajte maslinovo ulje, aceto balsamico, med, crni papar i sol.
5. Kad je kus-kus gotov, procijedite ga i isperite vodom da zaustavite proces kuhanja. Dobro protresite kus-kus kroz sitno cjedilo dok god ne postane poprilično suh. Prebacite kus-kus u zdjelu s povrćem.
6. Dodajte preljev i dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine. Dodajte feta sir i još jednom promiješajte salatu.