Sočni crumble s hrskavim posipom od zobenih pahuljica, badema i lješnjaka savršen je ljetni odabir kad su u pitanju slatki zalogaji. Gotov je u tren oka, a uživat ćete u svakom zalogaju
Ovaj brzinski desert s lješnjacima, bademima i zobenim pahuljicama te sočnim nadjevom od bresaka još je bolji kad ga još toplog poslužite s kuglicom sladoleda od vanilije. Poigrajte se s okusima, omjerima i sastojcima; izbacite lješnjake, dodajte više badema, umjesto bresaka koristite maline, borovnice, jabuke....
Potrebni sastojci:
- 1 kg bresaka
- 1 velika žlice smeđeg šećera
- Sok od pola limuna
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
za posip
- 150 g zobenih pahuljica
- 100 g lješnjaka (ugrubo usitnjenih)
- 150 g mljevenih badema
- vanilin šećer
- 2 velike žlice smeđeg šećera
- prstohvat soli
- pola žličice praška za pecivo
- 100 g rastopljenog maslaca
Priprema
Breskvama očistite kožu, a to ćete najlakše učiniti ako ih prelijete vrelom vodom i ogulite nakon 3-4 minute. Izvadite koštice i narežite ih na manje komade pa pomiješajte s limunom, vanilijom i šećerom.
Breskve zatim posložite na dno manjeg kalupa za pečenje, kojeg ste prethodno lagano premazali maslacem i stavite 10 minuta u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C.
Dok se breskve peku, zagrijte maslac da se rastopi pa ga dobro pomiješajte sa zobenim pahuljicama i ostalim sastojcima.
Izvadite nakon 10 minuta pečenja breskve pa posip ravnomjerno rasporedite preko njih te vratite u pećnicu da se peče 25-30 minuta.
Topli i sočni crumble poslužite s kuglicom sladoleda od vanilije.
TPORTALOVA SLATKA KUHARICA