Kad ne znate što biste slatko pripremili, pogotovo ako je to u zadnji tren, razveselite ukućane ili nenajavljene goste - churrosima. Ovi hrskavi i slatki zalogaji sreće uz topli, gusti umak od čokolade razvedrit će ove sumorne i kišne jesenske dane i večeri
Izvorno španjolska i portugalska poslastica, churrosi su jednostavna slastica koja se radi od kuhanog tijesta, od istog onog od kojeg se rade profiteroli ili u nas nekad popularne princes krafne.
Potrebni sastojci
- 140 g brašna
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 1 žlica šećera
- 60 g maslaca
- burbon vanilija
- ulje za prženje
Za posipanje
- 3 žlice šećera
- pola žličice cimeta
Izmiješajte šećer i cimet i u to uvaljajte pržene churrose.
Priprema
U lonac ulijte vodu, potom dodajte šećer, sol, vaniliju i maslac te pustite da uzavre. U smjesu zatim dodajte brašno i miješajte oko dvije minute na vatri kako bi se brašno skuhalo.
Maknite tijesto s vatre i ostavite da se ohladi 5-10 minuta te za to vrijeme zagrijte ulje u posudi srednje veličine (na srednje jakoj vatri). Vodite računa da ulja treba biti dovoljno kako bi se churrosi jednakomjerno ispržili.
U ohlađeno tijesto ubacite jaje i te miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete povezanu smjesu.
Tijesto stavite u slastičarsku vrećicu te ga špricom sa zvjezdastim vrhom, kako biste dobili prugice na churrosima, pažljivo istisnite u zagrijano ulje. Neka vam pri ruci bude nož kako biste lakši odrezali tijesto.
Neka se prže oko 2-3 minute sa svake strane dok ne dobiju zlatno žutu boju. Izvadite ih i stavite na papir kako bi se upio višak masnoće te ih odmah nakon toga još vruće uvaljajte u smjesu šećera i cimeta.
Poslužite ih uz topli ganache.
Čokoladni preljev ganache
- 100 g tamne čokolade za kuhanje
- 100 ml slatkog vrhnja
Slatko vrhnje zagrijte, zatim dodajte čokoladu te miješajte dok ne dobijete glatku, gustu smjesu u koju možete umakati churrose.
TPORTALOVA SLATKA KUHARICA