BLAGOTVORNI UČINAK

Crno vino umanjuje simptome dijabetesa

22.11.2010 u 11:36

Bionic
Reading

Znanstvenici tvrde da čaša crnog vina na dan može pomoći zadržati dijabetes po kontrolom. Naime, vino sadržava visoku razinu spojeva koji tijelu pomažu u regulaciji šećera u krvi

Novim istraživanjem znanstvenici su otkrili da čaša vina sadrži upravo one sastojke koje i dnevna doza lijekova za dijabetes. Dijabetes je vrlo česta bolest, a nastaje kada gušterača postane nesposobna proizvoditi dovoljnu količinu inzulina – hormona koji regulira šećer u krvi.

Velika količina šećera u krvi izaziva osjećaj umora, bolesti srca, srčane udare, u nekim slučajevima sljepoću i probleme s bubrezima. I prethodna istraživanja pokazala su da prirodni spojevi, polifenoli koji se nalaze u kori grejpa i vinu pomažu tijelu u regulaciji razine glukoze.

Novo istraživanje je pokazalo da je upravo crveno vino najbogatije polifenolima te da je mala čaša vina svaki dan ima identičan učinak kao i lijekovi namijenjeni dijabetičarima. Međutim, znanstvenici upozoravaju da količinu vina treba kontrolirano uzimati zbog šećera koji sadržava. Naime, velika količina konzumacije vina može uzrokovati pretilost zbog kalorija kojim vino obiluje.