Ljeto je u punom jeku, što znači da nam se nude sve vrste voća i povrća. Evo 12 najboljih namirnica za srpanj, i to u crvenoj, bijeloj i plavoj boji
Lubenica
Slatka i sočna, lubenica je pravi okus ljeta. 'Ona je bogata likopenom, antioksidansom koji pomaže u zaštiti od karcinoma i srčanih problema, te istodobno potiče kožu da razvije prirodni SPF', tvrdi dr. Steven Pratt, autor knjige 'Superfoods Rx'. U vrućim ljetnim danima najjednostavnije je samo razrezati lubenicu, a ako se želite poigrati, pripremite salatu od kockica lubenice, feta sira i listova metvice.
Rajčice
Rajčica je, kao i lubenica, bogata barem jednim važnim karotenoidom. 'Rajčice su bogate likopenom, koji u kombinaciji s crvenim pigmentom ima antioksidativna svojstva', piše New York Times. 'Ovaj izuzetno hranjiv plod sjajan je izvor vitamina E i niacina koji pomaže inzulinu regulirati razinu šećera u krvi. Rajčica je obavezna u ljetnim salatama, umacima, a ako želite isprobati nešto posebno, pripremite gazpacho od rajčice koje ste prethodno ispekli na roštilju.
Jagode
Ovo je sitno voće prava prehrambena elektrana: među prvih je 20 plodova s antioksidativnim kapacitetom te dobar izvor mangana i kalija. Samo jedna porcija - oko osam jagoda - daje više vitamina C nego naranča. Uživajte u voćnoj salati, u sorbetu ili je smiksajte sa špinatom u slatki zeleni frape! Kad su jagode u pitanju, mogućnosti su beskrajne.
Maline
Osim što su dobar izvor vitamina K i magnezija, maline produljuju osjećaj sitosti, pa su izvrstan izbor u svakoj dijeti. Bogate su netopivim vlaknima koja pružaju osjećaj punine. Koristite ih u desertima ili od njih napravite džem.
Liči
Liči ili azijska trešnja ima malo kalorija - samo 63 kalorije u deset plodova - ali je bogata vitaminom C. U deset trešnji nalazi se 69 miligrama vitamina C, što je više nego u maloj naranči ili polovici grejpa. Jedite ih svježe ili ih zamrznite i uživajte u njima kao u slatkom, hladnom sorbetu.
Češnjak
Nezamjenjiv kad je u pitanju zdravlje srca. Istraživanja kažu da konzumiranje češnjaka pomaže opuštanju krvnih žila i povećava protok krvi. Radite li roštilj, prepecite režnjeve u kori kako biste dobili dimljeni ukus ove zdrave namirnice.
Jicama
Ovo hrskavo južnoameričko bijelo korjenasto povrće dobar je izvor vlakana i vitamina C. Bogato je kalijem i vodom (sastoji se od 90 posto vode), a ponekad se može pronaći pod imenom meksički krumpir. Umačite ga svježeg narezanog u salsu ili neki drugi pikantni umak ili ga naribajte za salatu.
Bijele breskve
Bijele breskve su bogate vlaknima i vitaminom C. Ukusne su svježe, narezane u voćnoj salati ili umiješane u jogurt. Savršen izbor za doručak ili poslijepodnevno osvježenje.
Borovnice
Borovnice su majka svih plavih supernamirnica i zvijezde među antioksidansima, pa ne čudi što su one omiljena hrana koju dr. Oz preporučuje u borbi protiv starenja. Odlične su svježe, u kolačima, a ponekad je dovoljno da nekoliko plodova ubacite u čašu limunade.
Kupine
Kupine su također prepune antioksidansa i važan su saveznik u borbi protiv starenja. Sjemenke ovog sočnog voća nude i polinezasićene masti koje pomažu zdravlju srca. Tražite što tamnije kupine i pripremite ih u kolačima, voćnim salatama ili s jogurtom uz malo nasjeckanih orašastih plodova.
Smokve
Smokve imaju puno vitamina A, B6, kao i tiamina koji pomaže tijelu pretvoriti ugljikohidrate u energiju. Dobar su izvor vlakana i potiču brzu probavu. Ako pripremate zabavu, iznenadite svoje goste ovim dekadentnim predjelom: smokve poslužite umotane u pršut i sir.
Patlidžan
Patlidžan ima malo ugljikohidrata i kalorija, a pun je hranjivih tvari. Fantastična je ljetna alternativa mesu, posebno je ukusan pripremljen na roštilju. Ne bacajte koru patlidžana jer je ona bogata hranjivim tvarima i snažnim antioksidansom nasuninom, savjetuje Huffington Post.